Szeged és környéke

2019.07.16. 18:21

Napi 100 madarat gyűrűznek meg: bárki csatlakozhat Sándorfalván a csapathoz

Sándorfalva - Két hónapon keresztül mindennap gyűrűzik a madarakat a Fehér-tavi Ornitológiai Táborban. Bárki csatlakozhat a programhoz hajnalban vagy esténként, így kézközelből láthatja környékünk szárnyasélővilágát. Csak ebben a központban évente 16 ezer madarat fognak be, hogy rövid vizsgálat után aztán újra szabadon engedjék őket.

Timár Kriszta

Városi ember valószínűleg el sem tudja képzelni, milyen csodás, természetközeli élményben lehet része kevesebb mint 10 kilométerre a Szeged végét jelző táblától. Sándorfalva mellett, természetvédelmi területen épült fel a Fehér-tavi Ornitológiai Tábor, ahol a sűrű nádason keresztül vízimadár-paradicsomba vezet az út. A hatalmas halastavon úszkáló hattyúk és vadkacsák mellett azonban a környéken számtalan apró madár is él, amelyeket testközelből figyelhetnek meg azok, akik kilátogatnak a két hónapon át tartó madárgyűrűzésekre.

Napi 100 madarat gyűrűznek meg Sándorfalván. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

– Szeptember elsejéig mindennap itt vagyunk reggel fél hattól – mondta el Tokody Béla, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa, akihez szombaton csatlakoztunk. Alig féltucatnyi segítője akadt ezen a napon – a meteorológusok által ígért eső miatt többen visszamondták a részvételt. Eső szerencsére reggel már nem volt, ahogy meleg sem, így mi, későn kelők is láthattunk még bőven madarat 8 órakor is. Udvari Balázshoz és Varga Judithoz csatlakoztunk, amikor aznap immár harmadszorra elindultak megnézni a nádasban kifeszített madárhá­lót. A szabadtéri miatt jöttek Sze­­gedre Budapestről, mint fo­­galmaztak, összekötötték a szórakozást a szórakozással. – Egyikünknek sem ez a szakmája, de szeretjük a madarakat – magyarázták.


A vékony szövésű hálóba egy óra alatt tucatnyi madár akadt bele. Cserregő nádi poszáta, nádi sármány, foltos nádi poszáta és barkós cinege is került a vá­­szonzsákokba, amelyekben a központba vitték őket. Bár volt, amelyik hangosan méltatlankodott, miközben a szakavatott kezek kiszabadították őket, megnyugtattak bennünket: nem fáj nekik, és sérülést sem okozhatnak a befogással. – Nyáron arra kell figyelni, hogy nagy melegben ne legyenek a hálóban sokáig, illetve ha feltűnik egy ra­­gadozó, azonnal összecsukjuk a csapdákat – mesélték.

Napi 100 madarat gyűrűznek meg Sándorfalván. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

A befogott madarakat aztán Tokody Béla vizsgálta meg. Hosszukat, súlyukat megmér­­te, rögzítette állapotukat, és amennyiben nem volt még rajtuk egyedi azonosító, azt is tett rájuk. – Kézben kevesebb mint 40 másodpercig vannak, aztán elengedjük őket – magyarázta a szakember. – Bár ez nem jelent óriási stresszt nekik, az a cél, hogy minél kevesebb időt töltsenek befogva.


A madárgyűrűzés hazánkban 1996-ban kezdődött, a világon harmadikként. A Fehér-tavi központban évi 12 ezer madár kap gyűrűt, további 3-4 ezret pedig már gyűrűzve fognak be újra.


– Ahhoz, hogy a madarakat meg tudjuk védeni, tudnunk kell róluk, hol költenek, merre vonulnak, hol állnak meg, hol töltik a telet. Ezekhez ad segítséget az egyedi azonosító – mondta el Tokody Béla.


Aki kíváncsi arra, hogyan zaj­­lik a gyűrűzés, vagy szeret­­né testközelből megismerni a környezetünkben élő kis testű madarakat, bármelyik nap térítésmentesen csatlakozhat az országos programhoz Sándorfalvánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!