Szeged és környéke

2015.11.23. 21:00

˝Nekem is belenéztek a táskámba!˝ Egyre többen kaptak kedvet a pereskedéshez

Csongrád megye - Cikkünk nyomán beindult a kártérítési biznisz: egyre többen panaszolják be a biztonsági őröket, amiért a táskájuk kinyitását kérik. A szakma szerint a szegedi bírósági ítélet azt üzeni: nyugodtan bele lehet rúgni a vagyonvédőkbe, úgyis tehetetlenek.

Timár Kriszta

– Tömegével jönnek a panaszok, amióta országos hírré vált, hogy kártérítést kapott egy férfi, mert tolvajnak nézték az áruházban – mesélte [namelink name="Német Ferenc"], a Személy-vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke. Lapunk számolt be elsőként arról, hogy egy szegedi férfi, [namelink name="Kovács Gergely"] háromszázezer forintot kapott, mert indokolatlanul és emberi méltóságát sértő módon kísérték be a vizsgálóhelyiségbe egy áruházban egy évvel ezelőtt (2015. november 17.: Kártérítést kapott, mert átvizsgálták a táskáját). A kamarai vezető elmondta, ezen felbuzdulva most sokan fordulnak hozzájuk: perelhetnek-e, mert meg akarták nézni a táskájukat a boltban. – Erre azt tudom mindenkinek mondani, ha megmutatta, akkor utólag nincs mire panaszkodni.


A téma megosztotta olvasóinkat is. Facebook-oldalunkon volt, aki a biztonsági őrök védelmére kelt, mondván, ez a munkájuk. Aki nem hagyja, hogy belenézzenek a táskájába, nyilván van rejtegetnivalója. Mások viszont sérelmezték, hogy több üzletben potenciális tolvajnak néznek mindenkit: az őr követi a vásárlókat, ami megalázó.

A másik oldal, a biztonsági őrök úgy látják, közutálat övezi őket, pedig csak az elvárásoknak megfelelően dolgoznak.

 

Nem nagytestvér, de figyel. Táskába viszont nem nézhet a biztonsági őr. Illusztráció: Frank Yvette

Nem nagytestvér, de figyel. Táskába viszont nem nézhet a biztonsági őr. Illusztráció: Frank Yvette

– Általában az áruházi operátor szólt le a fülünkre a kameraszobából, és az általa megjelölt személyt be kellett kísérnünk átvizsgálásra. Aki többször is visszakérdezett, az állásával játszott – mesélte István, aki egy hipermarketben dolgozott. Egy könyvesbolti őr azonban pont az ellenkezőjéről számolt be. – Kiadták nekünk, hogy csak akkor szólhatunk rá a vevőre, ha láttuk, hogy eltett egy könyvet – mesélte Károly.


 – Többször előfordult, hogy szinte biztos voltam benne, lopás történt, de nem tehettem semmit, mert úgy intézték, hogy ne lássak semmit.


A szakma szerint Kovács Gergely esete azt mutatta meg, hogy nyugodtan bele lehet rúgni a biztonsági őrökbe. – Szomorú, hogy mindenki csak azt látja, a biztonságért felelős személyek tehetetlenek – fogalmazott Ujvári György, az egyik nagy biztonsági cég ügyvezetője. Elmondta, 450 forintos órabérért az őröktől nem várható el, hogy érdekelje őket a vagyonvédelem.


– Szükségszakma lett, ez a legszomorúbb – fogalmazott. – A szegedi esetben az volt a probléma, hogy bár gyanúsan viselkedett a férfi, nem tehették volna meg, hogy átnézik a táskáját. Nyugati országokban a kamerarendszer már arra is alkalmas, hogy a gyanús mozgású vásárlókat kijelöli a monitorok előtt ülő biztonsági szakember számára. Magyarországon pedig arról vitatkozunk, hogy egy felismert áruházi tolvajnak milyen jogai vannak – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!