Szeged és környéke

2014.10.13. 17:14

˝Nem akart öngyilkos lenni a hummeres˝

Szeged - Kanálban, porként kapják az altató-nyugtató gyógyszereket a fogvatartottak a börtönökben, azért, hogy megelőzzék az öngyilkosságokat. Buza János, az osztrák hummeres gázoló ügyvédje szerint kizárt, hogy védence öngyilkos lett.

Munkatársunktól

Életét vesztette a börtönben Thomas Robert Bindberger, a Kenéz Imre motoros rendőr meggyilkolásáért első fokon 15 év fegyházra ítélt osztrák hummeres. A gázolóval sajtóhírek szerint gyógyszer-túladagolás végzett. [namelink name="Buza János"] ügyvéd szerint ez lehetetlen.

– Engem még nem értesítettek a védencem haláláról, az APA hírügynökségtől tudtam meg, hogy Thomas Robert Bindberger a börtönben életét vesztette. Csak rosszat tudok gondolni az esetről, de meg akarom várni a boncolás eredményét – mondta lapunknak Buza János, az osztrák férfi védője. A budapesti ügyvéd úgy fogalmazott, egészen biztos, hogy védence nem lett öngyilkos, főleg nem gyógyszerrel.

– Ha a fogvatartott gyógyszert kap, még a szájába is belenéznek, hogy lenyelte-e. Kizárt, hogy 10-15 pirulát össze tudjon gyűjteni – érvelt álláspontja mellett az ügyvéd. Buza János elárulta, Thomas Robert Bindberger a családtagjaival is csak üvegfal mögött találkozhatott, beszélni is csak a biztonsági beszélőn tudtak.

Thomas Robert Bindbergert felesége és lánya is gyászolja. Fotó: Segesvári Csaba

Thomas Robert Bindbergert felesége és lánya is gyászolja.
Fotó: Segesvári Csaba

– Nem volt beteg, és soha nem akart öngyilkos lenni. Előfordulhat, hogy a két évvel ezelőtti lövésekkel összefüggően lett rosszul, embóliát kaphatott – vélte a védő. Buza János érhetetlennek tartja, hogy az esetet a szegediek helyett a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja.

A fogvatartottak szigorú szabályok szerint juthatnak gyógyszerhez. A börtön orvosa írhat fel tablettát, amit a beteg csak írásos engedéllyel tarthat magánál. Altatók, nyugtatók és testépítéshez szolgáló szerek tartására nem adnak engedélyt. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) tájékoztatója szerint azokat a gyógyszereket, amelyek „visszaélésre adhatnak lehetőséget", naponta osztják a fogvatartottaknak. A fegyőrök a betegnek úgy adják ki az orvosságot, hogy az a kezében egy pohár vízzel a zárkaajtóhoz lép. „A gyógyszerek bevétele ellenőrzötten történik, azt követően – ellenőrzés céljából – a fogvatartott megmutatja az üres poharát, valamint kanalát, illetve felszólításra a száját is kinyitja" – áll a parancsnokság tájékoztatójában.

Úgy tudjuk, a férfi halála napján is részt vett a közös étkezéseken, a napi sétát sem hagyta ki. Az ominózus délutánon Thomas Robert Bindberger még egy telefonhívást is lebonyolított, nem sokkal később pedig meghalt. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a férfi kit hívott fel, a legvalószínűbb, hogy a feleségével beszélhetett. Mint arról lapunk is beszámolt: az osztrák gázoló jelentős összegeket fordított havonta telefonálásra, a családja tartotta benne a lelket.

A Bors a hummeres halála kapcsán arról írt, a börtönben elkövetett öngyilkosságok döntő többsége önakasztással vagy érvágással történik. Az is tény, hogy a zárkák ellenőrzése során a bv-őrök gyakran találnak nyugtatókat, amelyeket az elítéltek főképp egyfajta drogként, a maguk „pörgetésére" használnak. A nyugtatókat a legtöbbször a rokonok, illetve a látogatók csempészik be.

– Minden eszközzel megakadályozzuk a tiltott tárgyak bejutását, folyamatosan kiemelt figyelmet fordítunk a csomagok, a levelek és a látogatók ellenőrzésére, rendszeresek a körletek, fogvatartotti munkahelyek, zárkák biztonsági vizsgálatai – reagált a felvetésre a BvOP sajtóirodája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!