Szeged és környéke

2009.02.10. 22:43

Nem csak a spekulánsok járnak jól az euró árfolyamával

Szeged - Bosszankodik a többség az egekbe szökött forint-euróárfolyam miatt. Ám – a spekulánsokon, a külföldön dolgozó vendégmunkásokon kívül – a hazánkba áttelepült nyugdíjas vajdasági magyarok is jól járnak, amíg magasan jegyzik az eurót.

Horváth Levente

– Kettős állampolgárként 17 éve élünk Szegeden. A Szerbiában folyósított nyugdíjunkat ott dinárban vesszük fel, s ugyanabban a bankban mindjárt át is váltjuk euróba, amiért itt forintot vásárolunk. Előfordult, hogy nyáron 100 eurón 7 ezer forintot is buktunk, most viszont jól járunk – örvendezett tegnap délelőtt a vajdasági magyar nyugdíjas, Matild néni.
Naponta akár négyszer-ötször is árfolyamot változtatnak a szegedi valutaváltó helyeken – a nagyobb tőzsdei mozgásokhoz igazodnak.

Tegnap délelőtt majdnem minden váltónál 284 forintért vették, és 293 forintért adták az eurót.

– A napokban erősödött ugyan a forint, ám ezzel párhuzamosan alig emelkedett a valuta vásárlási kedv. Többnyire kivárnak az ügyfelek – osztja meg velünk tapasztalatát Bronner-Dudás Ágnes, az IBUSZ szegedi irodájának igazgatója. – A 280 forintos euró bizonyosan jobban ösztönözné őket, de jöhet még komolyabb vásárlási láz a nyárig.
A spekulánsok biztosan jól járnak, hiszen nyárhoz képest még most is 50 forintot nyerhetnek egyetlen eurón.

– A külföldi munkavállalók is az utóbbi időszakban váltották be a pénzüket, hiszen most forintban többet ért a valutájuk – magyarázta Frányó Magdolna idegenforgalmi ügyintéző.

Tegnap délelőtt majdnem minden váltónál 284 forintért vették, és 293 forintért adták az eurót. Fotó: Frank Yvette

Tegnap délelőtt majdnem minden váltónál 284 forintért vették, és 293 forintért adták az eurót. Fotó: Frank Yvette
A 10 forintos áresés mellett már működik a „spekulatív játék": az olcsóbb eurót megveszik az ügyfelek, majd később eladják, ha felszökik az ára. A bankok ugyanezt a metódust követik.

– A napi 5 forintos árfolyamkilengés már senkit sem ér váratlanul. Ez a hektika folytatódik. Olvastam olyan elemzést is, ami 310-320 forintos eurót helyez kilátásba májusra – fejtette ki véleményét Kósa Zoltán, az Exclusive Change Cégcsoport igazgatója.

Erősödött a forint

Kedd reggel a forint kissé erősödött, majd gyengült – a hullámzás a 286-293 közötti sávban mozgott. A forint árfolyama a régiós devizákkal együtt változott, amelyeket a dollár és a fejlett piacok befolyásolnak. Kedd délelőtt a fővárosban egy euróért 291, egy dollárért 225,50, egy svájci frankért pedig 193,40 forintot kértek.

A magas forint-euróárfolyam miatt az üzletek, az éttermek és a benzinkutak is jól járnának az átváltás után, ám Szegeden kevesen fizetnek valutával. Az egyik belvárosi gyorsétteremben nem is kellett kérdeznünk, hogy kiegyenlíthetjük-e a számlánkat euróval. Öles betűk hirdetik: 265 forintot ér az euró.

– Nem jellemző az euróval való fizetés, ezért nem is változtatjuk naponta az árfolyamot, ehelyett havonta bíráljuk azt felül – árulta el az üzletlánc kommunikációs menedzsere. Vadnai Ágnes hozzátette: – Csak azért lehet nálunk euróval fizetni, hogy a vásárlóknak ne kelljen valutaváltóhoz szaladgálniuk. Vissza viszont csak forintba adunk, mert ez a törvényes fizetőeszköz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!