Szeged és környéke

2013.07.22. 15:13

Nem lesz Szegedé a Vigadó

A korábbi 110 millió helyett 35 millió forintért vásárolhatta volna meg az önkormányzat az újszegedi Vigadót, de a fideszes képviselők miatt kútba esett az üzlet. Petykó Zoltán volt NFÜ elnök tulajdonában álló cég veheti meg a Vigadót.

Szabó C. Szilárd

– Indokolja meg, miért városi érdek, hogy az önkormányzat megvegye a Vigadót? – szegezte ma a kérdést a pénzügyi bizottság ülésén Farkas László fideszes elnök [namelink name="Szentgyörgyi Pál"] szocialista képviselőnek, egykori gazdasági alpolgármesternek. E bizottságnak kellett döntenie arról, hogy él-e a város az elővásárlási jogával, és megvásárolja-e 35 millió forintért az újszegedi ligetben húsz éve üresen álló Vigadót és területét Marosiné Mucsi Piroskától, aki még a kilencvenes évek közepén jutott az ingatlanhoz.

A magántulajdonos a 2000-es évek elején már felkínálta megvételre a városnak a Vigadót, de olyan magas árat szabott – a bizottsági előterjesztés szerint 110 millió forintot –, hogy nem jött létre az üzlet. A város csereingatlanokat is felajánlott, de így sem tudtak megállapodni a felek.



Marosiné idén június 27-én 35 millió forintért eladta a budapesti székhelyű Profit-Optima Kft.-nek az újszegedi ingatlant. Ekkor alá is írták az adásvételi szerződést. Ám mivel a telek természetileg védett területen áll, a törvény szerint az önkormányzatnak elővásárlási joga van az ingatlanra. Erről a magántulajdonos június 27-én értesítette az önkormányzatot, és 20 napot adott arra, hogy a város döntsön, élni kíván-e az elővásárlási jogával.

A volt NFÜ elnök cége veheti meg a Vigadót

Az Opten céginformációs rendszer szerint a budapesti Profit-Optima Kft.-nek az a Petykó Zoltán az ügyvezetője és tulajdonosa, aki a [namelink name="Bartha László"] fideszes polgármester idéjén magánosított Szeged TV-nek is tulajdonosa volt. Ismeretes, [namelink name="Petykó Zoltán"] 2013. április 30-i hatállyal saját kezdeményezésére – közös megegyezéssel – lemondott tisztségéről a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöki tisztéről. Petykó 2010 júniusától töltötte be tisztségét.  Az önkormányzat felkérte az IKV Zrt.-t, készítsen szakértői véleményt a telek forgalmi értékéről. A városi ingatlanforgalmazó cég június 28-i tájékoztatása szerint az ingatlan forgalmi értéke 47,3 millió forint. Ezután a hivatal előkészítette tárgyalásra a Vigadóról szóló előterjesztést.

[namelink name="Solymos László"] alpolgármester elmondta, mivel a Fidesz–Jobbik közgyűlési többség bizottsági kormányzásban határozta meg a város irányítását, előbb a [namelink name="Bohács Zsolt"] (Fidesz) vezette vagyongazdálkodási bizottságnak kellett javaslatot tennie a [namelink name="Farkas László"] (Fidesz) vezette pénzügyi bizottságnak arra, hogy az önkormányzat éljen elővásárlási jogával, és vegye meg a Vigadót 35 millió forintért. Július 8-án a nyári szabadságolások miatt még határozatképtelen volt a vagyongazdálkodási bizottság, de július 10-én megtartották az ülést, amelyen a Bohács irányította grémium javasolta a pénzügyi bizottságnak: bólintson rá az üzletre, vegye meg a város 35 millióért a Vigadót.



Megindult a versenyfutás az idővel. Solymos elmondása szerint már július 9-én értesítették a pénzügyi bizottság tagjait, sürgősséggel üljenek össze, hozzanak döntést. A határnapig, július 17-éig azonban nem sikerült összehívni a pénzügyi bizottságot, nem volt határozatképes ülés – legalább 5 tagnak jelen kell lennie az ülésen – a nyári szabadságolások miatt. Külföldön nyaralt, nyaral például a két szocialista delegált, [namelink name="Ménesi Imre"] és [namelink name="Révész Mihály"]. Ám mivel minden 8 tagú közgyűlési bizottságban a Fidesz–Jobbik van többségben, az ő szavuk dönt, nem számított volna, ha jelen van az ülésen a két szocialista, de a fideszesek nem akarják, hogy a város megvásárolja a Vigadót.

Ma ez történt. Jelen volt a pénzügyi bizottság ülésén [namelink name="Farkas László"] és [namelink name="Póda Jenő"] (Fidesz), [namelink name="Kereszty Ágnes"] és [namelink name="Görög Tibor"] (Fidesz-delegált külső tag), [namelink name="Málovics György"] (LMP-delegált külső tag). Ott volt [namelink name="Keresztúri Farkas Csaba"] (Jobbik) bizottsági tag is, de ő halaszthatatlan elfoglaltsága miatt 10 perc elteltével, még a szavazások előtt távozott az ülésről.

Póda Jenő azzal kezdte, okafogyottá vált, hogy a Vigadóról szavazzanak, hiszen lejárt a 20 nap. Solymos László erre azt mondta, kérték a tulajdonostól, hogy 15 nappal hosszabbítsa meg a határidőt a szabadságolások miatt. Igaz, hogy kérésükre még nem kaptak választ, de úgy vélte, ettől még dönthet a pénzügyi bizottság, főként annak tükrében, hogy a vagyongazdálkodási bizottság – aminek Póda Jenő és Keresztúri Farkas Csaba is tagja – már javasolta, vásárolja meg a város a Vigadót. Elhangzott, jogilag még 30 napon belül dönthet az ügyben az önkormányzat.

Farkas László szerint nagyon furcsa vagyonjogi döntések születtek az elmúlt években, elegendő csak a Virág cukrászdára utalni. (A szegedi városi közgyűlés a 2010. március 18-i rendkívüli ülésén 30 igen és 7 tartózkodás mellett úgy döntött, él elővásárlási jogával, és megveszi 300 millió forintért a Nagy Virág tulajdonjogát és a Kis Virág bérleti jogát. Szeged városképi cukrászdája a pereskedések miatt a mai napig nem nyitott ki - a szerk.) Farkas szerint a városvezetés és a jegyzői iroda felelőssége, hogy a Vigadóról szóló döntés nem fért bele 20 napba. Solymos László válaszul közölte, mindenben betartották a szervezeti és működési szabályzatot. Elmondása szerint pár napja még Farkas és a fideszesek is támogatták a Vigadó megvásárlását. Hangsúlyozta, a pénzügyi bizottság tagjainak felelőssége, ha az önkormányzat nem tudja megvásárolni rendkívül kedvező áron, 35 millió forintért a Vigadót.
A voksoláskor csak Málovics György szavazott igennel, Farkas László, Póda Jenő, Kereszty Ágnes és Görög Tibor tartózkodott. Így a város nem él elővásárlási jogával, a Vigadót a budapesti Profit-Optima Kft. vásárolhatja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!