Szeged és környéke

2019.07.08. 09:48

Nemesi Pál: Dolgozzunk együtt Szeged felemelkedéséért!

A lehetőségek gazdag tárháza Szeged, azonban a mostani városvezetés elment ezek mellett. Pedig az ipar fejlesztésével meg lehetne állítani az elvándorlást, és a bérek is versenyképesek lehetnének, mondta a Délmagyarországnak Nemesi Pál.

Suki Zoltán

Sokat gondolkozott, mielőtt úgy döntött, hogy elindul az őszi önkormányzati választásokon?

Igen. Sokat beszélgettem a barátaimmal és a helyi gazdasági szereplőkkel is erről. A kérdés legelőször tavasz elején vetődött fel komolyabban, a végső elhatározást pedig nem sokkal azután hoztam meg.


Ha valaki polgármester szeretne lenni, akkor valószínűleg valamilyen gondja van a jelenlegi városvezetéssel. Mi a baj?

Nagyon szeretem ezt a várost, itt élek csaknem 50 éve, ide nősültem, itt élnek a gyerekeim, unokáim, és még a szülei­met is ide költöztettem. Viszont egyvalami – mint gazdasági szakembert –, elkeserít: Szegedben sokkal több lehetőség van annál, mint amit a jelenlegi vezetés ki tud hozni belőle. Gyakran fordulok meg más városokban, és azt látom, hogy akár Győr, Debrecen, de még Miskolc is elhúzott mellettünk. Teljesen más fejlődési pályán vannak ezek a települések, mi pedig egyre visszább szorulunk. Lemaradtunk a fejlesztésekkel, és ezzel együtt a bérek is alacsonyak nálunk, lecsúszóban vagyunk. Mindez a fejlett ipar hiánya miatt alakult így.

Ezt a folyamatot szándékosan gerjeszthette a Botka László-féle városvezetés, vagy csak így jött ki a lépés?

Szándékosságot nem feltételezek, az viszont biztos, hogy nagyon óvatos gazdaságfejlesztési politikával indultak. Nagyon keveset kockáztattak. Csongrád az autópályát, közutakat illetően egy infrastruktúrával jól ellátott megye, mégsem megyünk vele sokra. A Tiszának sem a turisztikai vonzerejét, sem a benne rejlő gazdasági potenciált nem aknázzák ki kellőképpen jelenleg. Pedig a Tisza egy csoda, gondoznunk, fejlesztenünk kellene, ahogy annyi más területet is a városban.

A fejlett ipar hiánya miatt alacsonyak a fizetések Nemesi Pál szerint. FOTÓ: KARNOK CSABA

A fejlett ipar hiánya miatt alacsonyak a fizetések Nemesi Pál szerint. FOTÓ: KARNOK CSABA

A kampánynyitóján az ipar fejlesztésén kívül még sok mindenről beszélt. Említette például a harmadik Tisza-hidat, ami módfelett foglalkoztatja a szegedieket. Mikorra épülhetne ez meg, és honnan lehetne rá pénzt szerezni?

Azt gondolom, ha zöld lámpát kapunk, akkor legkevesebb három, de maximum négy év alatt megépülhetne az új híd. A költségeket uniós forrásokból, a kormány támogatásaiból, és persze saját erőből teremtenénk elő.


Az egyetemmel milyen kapcsolatot szeretne?

A gazdasági élet szereplői és az egyetem között most is szoros a kapcsolat, ezt kamarai elnökként biztosan állíthatom. Kifejezetten fontos lenne azonban az ELI környezetének fejlesztése. A lézerközpont megközelítése most minimum véleményes. Van egy világszínvonalú technológiát képviselő intézetünk, egy elképesztő környezetben. Ha valamit nem szabad így csinálni, az éppen az ELI. A környezetében tervezett fejlesztéseknek, így például irodáknak, inkubátorházaknak már régen meg kellett volna épülniük. Mire ezek készen lesznek, addigra a most világszínvonalú központ egyszerűen amortizálódik.

A kamarai választás után a polgármesterség a célja Nemesi Pálnak FOTÓ: KARNOK CSABA

A kamarai választás után a polgármesterség a célja Nemesi Pálnak FOTÓ: KARNOK CSABA

Cégvezetőként már bizonyított, de a polgármesterség azért nem ugyanaz. Gondolom, kell egy csapat, segítőkkel, tanácsadókkal.

A kampány azért nem teljesen idegen tőlem. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke vagyok 2008 óta, akkor már nyertem egy választást. Ez persze más mint most. Jelenleg van egy szűk kampánystábom, akik szervezik a napi életemet. Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy a folyamatban lévő egyeztetéseket a hónap közepe felé befejezzük, és akkor akár még bővülhet is ez a csapat. Most a programom véglegesítése a legfontosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!