Szeged és környéke

2016.10.31. 13:16

New Yorkból posztolt a szökésben lévő Dávid Zoltán

Nem találják a vadasparki játszótérmutyiként elhíresült ügy harmadik gyanúsítottját. Dávid Zoltán ellen pénzmosás miatt bocsátottak ki elfogatóparancsot júniusban. A 45 éves férfi a Facebook-oldalán New Yorkban készített szelfiket posztolt utoljára. Dávid korábban a Szegedi Est vezetője és résztulajdonosa volt.

Szabó C. Szilárd

Csaltak és pénzt mostak egy offshore cég közbeiktatásával a szegedi vadasparki játszótérmutyiban a gyanú szerint (2016. április 22.: 200 milliót loptak el a gyanú szerint). Fél éve úgy tájékoztatott az ügyészség, hogy a vadasparki projekt tényleges bekerülési értéke a támogatási szerződésben megjelölt 260 millió forintos bekerülési értéknek csupán 15-20 százaléka volt. Áprilisban a nyomozó hatóság két személyt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, valamint különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntettével gyanúsított meg. A nyomozási bíró az egyik személy előzetes letartóztatását, a másik házi őrizetét rendelte el. Az ügyészség áprilisban úgy nyilatkozott, egy harmadik személy is megalapozottan gyanúsítható a bűncselekmény elkövetésével, aki azonban ismeretlen helyre távozott. Az ügyészség kérte, a bíróság adjon ki ellene európai elfogatóparancsot.

 

Wanted! Dávid Zoltánra, aki a gyanú szerint a vadasparki játszótér ügyében mosott pénzt, június 1-jén adtak ki elfogatóparancsot. Fotó: police.hu

Wanted! Dávid Zoltánra, aki a gyanú szerint a vadasparki játszótér ügyében mosott pénzt, június 1-jén adtak ki elfogatóparancsot. Fotó: police.hu


– A nyomozás határidejének további három hónappal, 2017. január 24-éig történő meghosszabbítását indítványoztuk a Legfőbb Ügyészségnél – tájékoztatott október 25-én Szanka Ferenc. A Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője elmondta lapunknak, két gyanúsított továbbra is előzetes letartóztatásban, egy személy pedig továbbra is szökésben van. Közölte, az ügyben a NAV folytatja a nyomozást.


– A folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel nem kívánunk információt megosztani a nyilvánossággal – mondta érdeklődésünkre Barnáné Horváth Melinda őrnagy. Így nem árulta el, kik vannak előzetes letartóztatásban. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense ugyanakkor kérdésünkre elmondta, Dávid Zoltán ellen bocsátottak ki európai elfogatóparancsot, akit pénzmosás miatt keresnek. Ez nyilvános adat a rendőrség honlapján.


Az interneten található információk szerint Dávid Zoltán a vidéki Est Lapok délkeleti régiójának – Békés Est, Szolnoki Est, Kecskeméti Est és Szegedi Est – volt a vezetője és résztulajdonosa. 2012 szeptemberében távozott az Est Mediától, és megvált a tulajdonrészétől is. „Rengeteget tanultam az Est Lapokkal, de úgy érzem, hogy már megérett az idő a változtatásra. Ezért egy másik területen, az outdoor média piacon szeretném kipróbálni magam. Új vállalkozást fogok indítani, amely egy eddig szokatlan, mobil kültéri reklámközvetítő eszközzel foglalkozik" – olvasható a 2012. szeptemberi nyilatkozta a Kreatív Online oldalán.

 

Az utolsó posztok


A vadasparki játszóteret és interaktív tájékoztató rendszert a Titan Project’s House Kft. valósította meg. A programra 185 millió forint uniós támogatás nyert a szegedi cég, aminek az a Vahl Rezső volt az ügyvezetője és tulajdonosa, akinek az ismerősei között Dávid Zoltán is szerepel a Facebookon. Vahl Rezsőt az ügy kirobbanása óta többször próbáltuk már elérni telefonon, sikertelenül. A Facebook-oldalán utoljára egy ingatlanhirdetést osztott meg 2015. decemberében. Dávid Zoltán New Yorkban készített szelfiket posztolt utoljára a Facebook-oldalán – idén márciusban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!