Szeged és környéke

2012.11.23. 21:45

Nincsenek veszélyben az Erasmus-ösztöndíjak

Sajtóhírek szóltak a napokban arról, hogy megszűnhet az Erasmus-ösztöndíj, forráshiány miatt. A szegedi és a pesti koordinátor szerint nincs ok aggodalomra.

Horváth Attila

– Az Erasmus-hallgatók ösztöndíjának, valamint az oktatói és adminisztratív mobilitások támogatásának fedezetét az EU biztosítja, a pénzt a pályázatot kezelő Tempus Közalapítvány (TKA) kuratóriuma ítéli meg az intézménynek. Minden Erasmus-ösztöndíjat elnyert SZTE-s hallgató automatikusan részesül az egyetemi Hallgatói Mobilitási Alap kiegészítő ösztöndíjában is, további támogatásért fordulhat a karokhoz, a hallgatói önkormányzatokhoz. Ezen kívül természetesen önerőre is szükség van – reagált a napokban felröppent sajtóhírekre Balogné Molnár Gabriella, a szegedi Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője, intézményi Erasmus-koordinátor. Alain Lamassoure, az Európai Parlament költségvetési tanácsának elnöke nemrégiben úgy nyilatkozott: az Erasmus-programnak 90 millió euró többlettámogatásra van szüksége, az Unió forráshiánnyal küzd, ami az oktatást is érinti. Több cikk jelent meg arról, megszűnhet az Erasmus-program.

– A jelenlegi, a sajtó által is bemutatott pénzügyi probléma elsősorban likviditási jellegű, és nem az Erasmus-programot érinti, hanem az EU egész költségvetését – tájékoztatott Bokodi Szabolcs, a Tempus Közalapítvány Erasmus-koordinátora, aki szerint vélhetően a program ismertsége miatt kapcsolják össze a problémát az Erasmusszal. – Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a pénzügyi probléma legkésőbb jövő tavaszra megoldódik, addig pedig a pályázati keret már átutalt része fedezetet jelent a felmerülő igényekre, így a szegedi egyetemistákat nem fogja érinteni a probléma. Természetesen nincs szó arról, hogy a program megszűnne, jelenleg is zajlanak egyeztetések arról, hogy a program milyen formában folytatódjon 2013 után. Sőt az Európai Bizottság által készített előterjesztés a jelenlegi programszakaszhoz képest 70 százalékkal megemelt költségkeretet irányoz elő.

Ha mégsem, annak sok diák nem örülne. A Szegedi Tudományegyetem ugyanis 30 ország 432 partneregyetemével, 314 városban, összesen 827 Erasmus-szerződéssel rendelkezik, az ezek által biztosított ösztöndíjas helyekre, amelyek száma 1729 – időtartama 10 ezer 355 hónap –, jelentkezhetnek a hallgatók. Ebben a tanévben jelenleg 159 külföldi Erasmus-ösztöndíjas hallgató vesz részt az SZTE képzéseiben, 15 ország 76 egyeteméről. Az előző tanévben 302 tanulmányi ösztöndíjas és 67 szakmai gyakorlatos hallgatónk kapott Erasmus-ösztöndíjat, ebben a tanévben 274 tanulmányi ösztöndíjas hallgató részesül ebben a támogatásban. – A Nemzeti Iroda elegendő likvidforrással, bizottsági előleggel rendelkezik a következő hónapokra – jelentette ki a Tempus koordinátora.

14 év alatt 16 ezer hónap
Az Erasmus-programban a magyarországi indulás első évétől, 1998-tól vesz részt az SZTE, ez idő alatt összesen 3274 hallgató 16 ezer 69 hónapon keresztül folytatott külföldi partnerintézményeknél tanulmányokat, vagy vett részt szakmai gyakorlaton.
Túl az Unión. Egy új, nagyszabású ösztöndíjas programot a Balassi Intézet és konzorciumi partnere, a Tempus Közalapítvány a napokban hirdetett meg, ez pedig a Campus Hungary-ösztöndíjprogram. A Campus Hungary új típusú külföldi ösztöndíjas lehetőségeket és magasabb ösztöndíjakat is kínál a hallgatók részére, de ezzel együtt nem konkurenciája az Erasmus-programnak, hanem azzal összhangban bővíti a pályázati kínálatot, hiszen az EU-n kívüli országokra is kiterjed.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!