Szeged és környéke

2012.06.05. 21:04

Nyári turizmus: szigorúan ellenőrzött határok

Röszke - A harmadik országból érkezett utazó személyes és járműadatainak ellenőrzése dupla annyi időbe telik, mint ha schengeni állam polgára hagyja el Magyarországot Röszkén. Belépő oldalon a pénzügyőrök járnak el sokkal szigorúbban. A magyaroknak a külföldről behozott vámköteles áruk mennyiségére kell ügyelniük.

Kiss Gábor Gergő

Idén nyáron még biztos nem bővül két-két pluszsávval a röszkei határátkelő be-, illetve kilépő oldala, amely közel félmilliárd forintos uniós támogatásból valósul majd meg. A szakemberek tegnap járták be az átalakítandó területet, de a hamarosan kezdődő nyári turistaszezon előtt már nem akarnak építkezni.

Nem mindegy, miből mennyi van nálunk. Fotó: Karnok Csaba

Nem mindegy, miből mennyi van nálunk. Fotó: Karnok Csaba

A járdaszigetek elbontása mellett két nagyobb fülkét és az autókat vizsgáló hangárt kell lebontani és áthelyezni. A kivitelezés végső időpontja 2013 júliusa, a munkát a tervek szerint ősszel kezdik el – tájékoztatta lapunkat [namelink name="Suller Attila"], a NAV vám- és jövedéki szóvivője. A nyári utazási szezon közeledtével a vámszabályokról tartottak sajtótájékoztatót a röszkei átkelőnél.

Cigi és alkohol: földön, vízen, levegőben

Egy kellemes nyári emlék ne végződjön keserű szájízzel azért, mert valaki vámszabályt sértett – közölte Suller Attila a magyarokra vonatkozó jelenlegi vámszabályok ismertetése előtt. Uniós tagállamból 17. életévét betöltött személy 800 szál cigit, 110 liter sört, 10 liter alkoholt hozhat be vámmentesen. Ugyanezen termékek behozatala 3. országból közúton, vonaton vagy hajón: 40 szál cigi, 16 liter sör, 1 liter tömény szesz. Légi utasként a megengedett cigimennyiség 200 darab. Üzemanyagot vámmentesen csak a tankban, illetve járművenként plusz 10 litert lehet behozni.

Röszke személyforgalma mindkét oldalon évente 2 és félmillió fő körül mozog, meghaladja az 1 milliót azok száma, akik a nyári hónapokban használják az átkelőt. A határon júniusban–júliusban a kilépő, augusztusban a belépő oldalon alakul ki rendre többórás várakozás. – Kilépő forgalomnál a pénzügyőrök kizárólag szúrópróbaszerűen, a korlátozások és tilalmak alá eső áruk tekintetében végeznek ellenőrzéseket. Különös figyelem fordul a Magyarországra, és ezáltal az Európai Unióba belépő forgalom ellenőrzésére: valamennyi belépésre jelentkező járművet vámellenőrzés alá kell vonni. Az 1–2 percet igénybe vevő elsődleges vizsgálat során felmerült gyanús tényezők, például egy szemmel láthatóan átalakított kárpit alapján az eljáró pénzügyőr dönthet a mindenre kiterjedő vizsgálatról, amelyet egy úgynevezett másodlagos vizsgálóhelyen kell végrehajtani. Fontos tudni: az ellenőrzés mélységét nem befolyásolja a belépő utas állampolgársága és a jármű honossága.

Nyáron a vendégmunkások tömegei kelnek át a határon; a pénzügyőrök igyekeznek elősegíteni a folyamatos haladást, mégis kiszűrve azon utasokat, akik kihasználva a tömeget próbálnak valamilyen jogsértést elkövetni – mondta [namelink name="Némedi Varga Éva"] pénzügyőr őrnagy.

A rendőrség ugyancsak alaposan vizsgálja a határon be- és kilépőket. – Uniós állampolgároknál úgynevezett minimál ellenőrzés van előírva: kollégáink a személyazonosságot és az úti okmányok érvényességét vizsgálják, de szúrópróbaszerűen a jármű adatait is ellenőrizhetik. Harmadik országból érkező, a schengeni övezetből ki- vagy belépő utasok esetében azonban egy nagyon szigorú, és mindenre kiterjedő adattári ellenőrzést kell lefolytatni. Az átlagos időtartam a két esetben fél-, illetve 1 perc – mondta [namelink name="Szenti Szabolcs"] rendőrségi szóvivő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!