Szeged és környéke

2010.08.13. 23:20

Nyolcméteres óriásra varrták a szegedi papucsot

Szeged - Egy nyolc méter magas, legalább 400 kilós asszonykára lenne jó az a papucs, amit tegnap mutatott be a nagyközönség előtt Sallay Tibor cipészmester. A különleges méretű lábbelivel Guinness- rekordot szeretnének felállítani.

Bobkó Anna

– Magyarországon biztosan nem készítettek eddig ekkora szegedi papucsot, így az országos rekord megszületett – hallottuk Sebestyén Istvántól, a magyarországi rekordok hitelesítőjétől, aki a Széchenyi téri Hungarikum Fesztivál színpadán, kamerák és fényképezőgépek kereszttüzében mérte le tegnap a különleges lábbelit. Leghosszabb külső mérete 124 centiméter, szélessége 40 centi, a rüsztje 36 centi, 25 centis a sarka, és összesen 4–5 kilót nyom. Magyarországi méretezés szerint 188-as.

– Egy 37-es papucsról vettem le a mintát, és annak ötszörösét készítettem el – árulta el Sallay Tibor. Segítőivel kiszámolták, a 188-as papucs egy nyolc méter magas, körülbelül 400 kilós óriásra lenne jó. Elkészítése nem volt egyszerű: mivel fordítva varrták fel a talpra, a kifordításához három ember kellett. Az 50–60 kilós kaptafa mozgatása sem volt könnyű. Bemutatáskor is alig bírták kihúzni a kész lábbeliből, amire a helyszínen varrta fel Sallay Tibor felesége a két díszítőszalagot.

– Hajrá, Zsuzsa! – biztatták az ismerősök a hátsó sorokból az asszonyt, aki éppen tegnap ünnepelte a születésnapját.

Sebestyén István, a magyarországi rekordok hitelesítője mérte le a papucsot, amelyet Sallay Tibor (balról) és felesége (jobbról) készített. Fotó: Schmidt Andrea

Sebestyén István, a magyarországi rekordok hitelesítője mérte le a papucsot, amelyet Sallay Tibor (balról) és felesége (jobbról) készített.
Fotó: Schmidt Andrea

– Ilyen egyedi ajándékot eddig biztos egy feleség sem kapott – jegyezte meg Elekes Zoltán, a Hungarikum Fesztivál főszervezője.

– Hatvan órán keresztül készült a papucs, csak a hímzése 12 óráig tartott. Másfél négyzetméter bőrt használtunk el a talpához, kettőt a felső részéhez, két és felet a béléshez. 38 méter varrófonál, 12 dekagramm méhviasz, 0,8 négyzetméter bársony fogyott– magyarázta Sallay Tibor.

A mestertől megtudtuk, hogy a 200 ezer forint értékű óriás szegedi papucsot a Rátkai Alapítvány műhelyében helyezik majd el. Azt szeretnék, hogy a város képviselői vigyék majd magukkal a különböző bemutatkozásokra.

Bekerülhet-e a Guinness-könyvbe?

Sallay Tibor magyarországi rekordot állított fel a 188-as szegedi óriáspapuccsal, hiszen korábban ilyet még senki sem készített. Ahhoz, hogy a Guiness-hivatal is elismerje a teljesítményt, további adminisztrációra lesz szükség. Sebestyén István, a magyarországi rekordok hitelesítője azonban azt javasolta a szervezőknek, feltétlenül keressék fel a Guinness-könyv londoni kiadóját, hátha úgy ítélik meg, bekerülhet a vaskos kiadványba a különleges szegedikum.

Ötvenéves lábbeli

A Tápéi Hagyományőrző Egyesület asszonyai 75 éve kizárólag szegedi papucsban táncolnak, így nem csoda, hogy a Guinness-rekord-kísérletre is őket hívták meg énekelni. Vörös Istvánné egy különlegességet is magával hozott: 50 éves szegedi papucsát, amit még Rátkai Sándor készített. Bár a lábbeli itt-ott már kicsit megkopott, de ezen kívül semmi baja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!