Szeged és környéke

2011.03.03. 17:50

Októberben megnyílik a szegedi Árkád bevásárlóközpont

Szeged - Több mint 600 építőmunkás és mester vett részt csütörtökön a szerkezetkész Árkád Szeged bokrétaünnepségén. A 41 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont átadását októberben tervezik, az üzletek 70 százalékát már bérbe adták.

Fekete Klára

Az Árkád Szeged tetején lévő parkolóból emelte fel csütörtökön a szalagokkal feldíszített "bokrétát" egy daru, és helyezte el még egy szinttel feljebb. Az építők így ünnepelték meg azt, hogy a bevásárlóközpont szerkezetkész, a nehezén, vagyis a munkák 60 százalékán túljutottak. Azt a több mint 600 embert pedig, akik egy esztendeje, éjjel-nappal, három műszakban dolgoztak a beruházáson, vendégül látták: egy ökröt sütöttek meg nekik és a vendégeknek nyárson.

Az Árkád Szeged építése az ütemtervnek megfelelően halad – ezt [namelink name="Christoph Augustin"], a beruházó ECE magyarországi ügyvezető igazgatója jelentette be –, a tervek szerint októberben megnyitják. A vezető elmondta: 2007-ben indult a tervezés, 2010 áprilisában kezdődött az építkezés, augusztusban lerakták az alapkövet, és fél év alatt felhúzták az épületet.

Nyílt nap április 3-án

Christoph Augustin, valamint Jens-Ulrich Maier, az ECE kivitelezésért felelős ügyvezető igazgatója megköszönte a környéken élők türelmét, azt, ahogy eddig elviselték a kellemetlenségeket. A szegedieket április 3-ára, egy vasárnapi nyílt napra hívták meg: ekkor előreláthatóan 13–17 óra között be lehet járni a félkész bevásárlóközpontot.

A bevásárlóközpontban 3 szinten, nettó 41 ezer négyzetméteren 130 üzlet – áruház, butik, kávézó, étterem – lesz, az autósoknak 1350 parkolót alakítanak ki. Csütörtökig a terület több mint 70 százalékát sikerült bérbe adni. Az építkezésen megmozgatott anyagok tömegét [namelink name="Scheer Sándor"], a generálkivitelező Market Építő Zrt. vezérigazgatója érzékeltette: 10 ezer fuvarral, vagyis teherautóval hordtak el 140 ezer köbméter földet. Egy hatalmas gödörből kezdett el kimagasodni az épület 50 ezer köbméter beton, 11 kilométer vasbeton gerenda, 6500 tonna betonacél, 61 ezer négyzetméter tetőfedő panel felhasználásával. A beruházás több mint 100 millió euróba, mintegy 30 milliárd forintba kerül.


Bokrétaünnep az Árkádnál. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Az Árkád Szeged jelenleg a legnagyobb, magánerőből finanszírozott szegedi projekt – ezt [namelink name="Botka László"] polgármester hangsúlyozta a bokrétaünnepen. Elmondta: jó látni, hogy van beruházás gazdasági válság idején. Reményei teljesültek azzal, hogy az autópályák megépítésével, majd a városfejlesztési politikával vonzó terepet sikerült nyújtani a befektetőknek. Az Árkád 1000 új munkahelyet hozhat létre a városban.

Eredeti homlokzat

A volt kendergyár eredeti homlokzatából néhányat beépítenek a külső falakba: a rekonstrukció során a megőrzött építőanyagot használják fel. A bevásárlóközpont végleges terveit a 3H Építésziroda Kft. készítette a 2007-es pályázaton nyertes Szántó és Mikó Építészek Kft. tervei alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!