Szeged és környéke

2009.05.14. 22:45

Olimpikon darabol a grilludvarban

Szeged - Látványgrilludvart segít bejáratni Szegeden a sokszoros bajnok és rekorder mesterszakács, Varga Károly. A visszahúzódó természetű profi számára az örökös aranyérmes az édesanyja főztje.

Dombai Tünde

Rakodásban mennyiségi és gyorsasági csúcsot is döntött volna – ha mérik – tegnap a szegedi Dugonics téri Kávéház grilludvarában Varga Károly mesterszakács. Pedig nem súlyemelésben szerzett 14 olimpiai és világbajnoki címet a 47 éves szakember, hanem a világ legszebben tálalt és legízletesebb ételeivel. Zöldségszobrászatban is Guinness-rekorder, és ha lehetne, határtalan szerénységével is elvinné a pálmát.

Mint a mesében, Varga Károly egy szegény fülöpszállási család harmadik legkisebb fia. Édesanyja beszélte rá, hogy szakácsnak tanuljon, mondván, az jó kenyérkereset, a szakács sose éhezik, és tiszta ruhában jár. Megfogadta a tanácsot, megszerette a mesterséget, sőt fanatikus főző lett belőle. Séf a fülöpszállási csárdában, emellett járja a világot, hogy versenyezzen vagy éppen zsűrizzen. Hajtja a szakma szeretete, és mert nem bír ellenállni a kihívásoknak. Nemrégiben a Magyar Nemzeti Szakácsszövetség kérte fel a nemzeti válogatott élére, amely legközelebb jövőre a luxemburgi világbajnokságon mérkőzik meg. Ott a fiatal hatosfogattal 30 ezres szakmai közönség közepén egy üvegkalitkában készít el a 110 adagos menüsort.

Varga Károly idegenlégiós a szegedi konyhában. Fotó: Segesvári Csaba

Varga Károly idegenlégiós a szegedi konyhában.
Fotó: Segesvári Csaba

Két versenyszezon között Varga Károly baráti felkérésnek tesz eleget: barátja, a szegedi Gyuris László új grilludvarát „járatja be". A berendezéstől az étlapíráson, a beszerzésen át az elkészítésig segédkezik a konyhán vasárnapig. Begyakoroltatja a vendégek szeme láttára grillezett gomolyasajt, jércemell, sertésflekken, pusztaburger, vaslapos bélszín csínját-bínját. Bográcsban gemenci szarvasgulyást tesz fel. Bár a felesége állítólag hamburgercipó-képűnek mondja, nem látszik rajta, hogy kedvence a csülkös-körmös pacal és a bográcsos rackapörkölt. A világot látott „profi evő" elárulta, nála az örökös győztes: „a mama főztje".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!