Szeged és környéke

2008.09.03. 18:09

Olimpikonok a szegedi egyetem iskolapadjában

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem hírnevét öregbítik azok az olimpikonok, akiknek nevét egy ország tanulta meg az ötkarikás sikereik kapcsán. A Pekingben aranyérmet szerzett Janics Natasára, Vajda Attilára és Molnár Tamásra ugyanúgy büszke lehet az egyetem, mint a régi nagy bajnokaira: Csapó Gáborra vagy Borkai Zsoltra.

Horváth Levente

Pekingben tovább bővült a Szegedi Tudományegyetemen végzett olimpikonok sora. A már ötkarikás rutinnal rendelkezők – a kétszeres ezüstérmes Kovács Iván, valamint az Athénban negyedik, idén pedig bronzérmes Mincza-Nébald Ildikó vívók; a 2004-ben harmadik, idén aranyérmes kenus, Vajda Attila; illetve háromszoros olimpiai bajnokaink, a pólós [namelink name="Molnár Tamás"] és [namelink name="Kiss Gergely"], valamint a kajakos [namelink name="Janics Natasa"] – mellett az olimpiai újonc [namelink name="Sík Márton"] a kajak négyesek 1000 méteres versenyében állt rajthoz. A Démász Szegedi VE kiválósága 2003-ban iratkozott be a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karára, ahol idén februárban végzett vállalkozó menedzser szakon.

- Mindig segítőkészek voltak velem az egyetemi oktatóim, nyugodtan tudtam készülni a világ- és Európa-bajnokságokra. A jegyzeteimet gyakran magammal vittem a versenyekre, nem tagadom, olykor még ki is kapcsolt a tanulás. Nem voltam eminens, de nem is bukdácsoltam, mindössze fél évet húzódtak a tanulmányaim. Az is csak azért, mert a pontevedrai kontinensbajnokság miatt nem tudtam levizsgázni. Persze, mint minden "rendes" diák, magam is beleszaladtam néhány UV-ba. A vizsgák során mindössze egy-két alkalommal beszélgettünk a sportról, viszont a tantermeken kívül annál gyakrabban gratuláltak az eredményeimhez - árulta el a pekingi olimpián újoncként ötödik helyet szerzett kajakos, Sík Márton.

Sík Márton kajakos a mérnöki karon. Fotó: Karnok Csaba

Sík Márton kajakos a mérnöki karon. Fotó: Karnok Csaba
Montreal olimpia bajnoka, Csapó Gábor '72-ben Szegeden kezdte meg a jogi tanulmányait. - Újpesten vízilabdáztam, Pesten mégsem akartak segíteni abban, hogy egyetemre járjak. A napfény városában ugyanakkor nagyon segítőkészek voltak, azt mondták, ha négyest, négyest írok a felvételi tárgyakból, akkor felvesznek a jogi karra. Négyes, ötösre sikerült a vizsgám, be is kerültem. Egy pici lakásba költöztünk a feleségemmel Tarjánba, de a szűkös körülményeink ellenére nagyon jól éreztük magunkat a városban. A SZEOL-ból, a másodosztályból kerültem a válogatottba, később gólkirály is lettem Szegeden, úgyhogy a sikerek sem maradtak el. Többnyire csak előnyöm származott az egyetemen abból, hogy sportoló vagyok, igaz akadt olyan vizsgám is, amiről azért rúgtak ki, mert úgymond "híres" voltam. Egy év után aztán visszaköltöztünk a fővárosba, az egyetemet már ott fejeztem be - emlékezett vissza a szegedi egyetemi évekre az olimpiai bajnok pólós, aki a civil életben is megtalálta önmagát: 22 éve dolgozik jogászként.

Sokan azt gondolják, hogy az élsportolóknak nem jut idejük a tanulmányokra a kemény edzések és megmérettetések mellett. A valóság azonban rácáfol erre, hiszen az élsportolók jelentős része fontosnak tartja a diploma megszerzését. - A sportkarrierhez elengedhetetlen kitartás, koncentráció és munkamorál a tanulásban is jól hasznosítható tulajdonságok – vélekedett Badó Attila, az SZTE professzora. A rektorhelyettes a kollégáival együtt szurkolt a szegedi egyetem olimpikonjainak, ugyanakkor sietett leszögezni, hogy a vizsgákon számukra sincs kibúvó: - Az olimpikonoknak sincsenek előjogai az egyetemen, legfeljebb az óralátogatás alól kapnak felmentést. De ezt is csak külön kérelem esetén. A vizsgákon ugyanúgy kell megfelelniük, mint bármely más hallgatónknak. Molnár Tamást és Kiss Gergelyt magam is tanítottam, igaz, túl sűrűn nem láttam őket. Nem éltek vissza a helyzetükkel, rendes, becsületes fiúknak ismerte őket a tanári kar - árulta el Badó Attila.

A szegedi aranytizenegy

1928 óta több mint harminc olyan sportolót tartanak számon, aki a magyar csapat színeiben vett részt a nyári olimpiákon és valamikor a szegedi felsőoktatásban folytatta tanulmányait. Az első Szegeden diplomázott és dobogós helyezést elért olimpikon Wanie András volt, aki 1932-ben szerzett bronzérmet Los Angelesben a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként. A Tisza-parti város egyetemi oktatói azonban már ezt megelőzően is szurkolhattak diákjaiknak: az 1928-as amszterdami ötkarikás játékokon Wanie András és Wanie Rezső úszásban, Orbán Ferenc pedig magasugrásban mérettették meg magukat. A rangos lista 2002-ben egy téli olimpikonnal, Lajtos Szandrával egészült ki, aki rövidpályás gyorskorcsolyázásban indult Salt Lake Cityben. A Szegeden diplomázott sportolók közül tizenegyen térhettek haza aranyéremmel az olimpiai játékokról.

Aranyérmes olimpikonok, akik a Szegedi Tudományegyetemen végzik/végezték egyetemi tanulmányaikat:

Littomeritzky Mária (1952 Helsinki, úszás, 4x100 méteres női gyorsváltó), Magay Dániel (1956 Melbourne, vívás, kardcsapat), Juhász Katalin (1964 Tokió, vívás, női tőrcsapat), Csapó Gábor (1976 Montreal, vízilabda), Ábrahám Attila (1988 Szöul, kajak-kenu, K-4 1000 méter), Borkai Zsolt (1988 Szöul, torna, lólengés), Fodor Rajmund (2000 Sydney és 2004 Athén, vízilabda), Kiss Gergely (2000 Sydney, 2004 Athén és 2008 Peking vízilabda), Molnár Tamás (2000 Sydney, 2004 Athén és 2008 Peking vízilabda), Janics Natasa (2004 Athén, kajak-kenu, K-1 500 méter, K-2 500 méter és 2008 Peking K-2 500 méter), Vajda Attila (2008 Peking, kajak-kenu, C-1 1000 méter.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!