Szeged és környéke

2019.04.02. 09:50

Ön tudja, mik rejtőznek a medencék alatt? Kulisszatitkokat árultak el az Anna fürdőben

Szeged - A szegedi Anna fürdő medencéi alatt jártunk, a 123 éve épült szűk sikátorokban a múlt és a modern technika találkozik. Fürdőtúránk során az is kiderült: évente 3300 köbméter gyógyvíz folyik ki az Anna-kútból, és egyesek szerint fogyasztó hatása is van a hévíznek.

Hajó Edina

A szegedi Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdőt 1896- ban építették – az eredeti tervek a fürdővezető irodájának falát díszítik. A műemlék épületet 2004-ben felújították, ám a múlt még mindig él a fürdőben: a kazamataszerű pincerendszerben találhatók a működést üzemeltető berendezések, és a 19. század végén épült régi műemlék kémény is üzemel még.

Kulisszatitkokat árultak el az Anna fürdőben. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

Március végén, a víz világnapján a 123 éves épület ezen részét is megmutatták az érdeklődőknek. A fürdő anno közfürdőnek épült, mert a belvárosi lakásokban akkoriban még nem volt fürdőszoba. A régi terveken jól látszik: elkülönítve fürdőzhettek a nők és a férfiak.


Lakó Gábor, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. fürdővezetője nekünk is megmutatta a pincerendszert, amelyben az építéskor még csak egy-két cső futott. Most viszont az igényeknek és előírásoknak megfelelően a 11 medence gépészeti rendszere, vegyszerellátása, szivattyúk, mind a zegzugos alagsorban vannak. A medencék alatt járhattunk mi is, időnként lehajolva, csöveken átlépkedve, a helyenként másfél méter magas és egy méter szűk sikátorokban. Megtudtuk, a fürdőt üzemeltető munkatársak, a tíz gépész naponta teszi ezt meg. 

 

Kulisszatitkokat árultak el az Anna fürdőben. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

Az Anna fürdő ma már számos wellness-szolgáltatással is várja vendégeit, gyógyvize méltán híres, ásványianyag-tartalma miatt ma is népszerű. A szakemberek szerint gyógyításra és megelőzésre egyaránt alkalmas. A fürdőben két medencében található a hévíz, amely 944 méter mélyről jön fel, és eredetileg 52 Celcius-fokos.

 

– Érdekesség, hogy a gyógyvizet kezdetben szeszgyártásra használták, majd később, mivel népszerű lett, egy ivócsarnokot is kialakítottak, kérték a lakosságot, mondják el, milyen hatása van. Ekkor derült ki, valakinek a derékfájása, valakinek az ekcémája múlt el tőle

– magyarázta a fürdővezető. Viccesen hozzátette, állítólag fogyasztó hatása is van a gyógyvíznek. Az nem derült ki számunkra, hogy akkor, ha isszuk, vagy akkor is, ha csak üldögélünk benne. Az viszont igazolt, hogy hatásos gyomorbántalmakra, ízületi betegségek gyógyítására. Azt az elképesztő városi hiedelmet, miszerint az Anna-kúti ivókútból a fürdő elhasznált vize folyik, cáfolta a fürdővezető. Ma is sokan hordják haza az Anna-vizet kannákban. Megtudtuk, évente 3300 köbméter víz folyik ki az ivókútból, a fürdő gyógyvizét pedig egy 100 köbméteres tárolóban tartják. A fürdőnek tavaly 110 ezer látogatója volt, ma már hasonló a népszerűsége a wellness-szolgáltatásnak és a gyógyvíznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!