Szeged és környéke

2008.02.14. 22:46

Öngyújtógázt szívnak a fiatalok

Szeged - Olcsón és legálisan jutnak droghoz a fiatalok: öngyújtógázt szívnak. A szer életveszélyes, a rendőrök mégsem tehetnek semmit.

Munkatársunktól

Új és életveszélyes kábítószer jelent meg hazánkban, ami főként a fiatalok körében hódít. A 13–16 éves kamaszok öngyújtók és a flakonos öngyújtótöltők gázát szívják be – amivel pár perces eufórikus hatást érnek el. A sűrített bután azonban nemcsak gyorsan roncsolja a szervezetet, de hosszabb ideig tartó belégzése halált is okozhat. Ezt tanúsítja, hogy az elmúlt fél-egy évben az országban több fiatal is belehalt az anyag drogként való használatába.

A szegedi szakemberek is találkoztak már a jelenséggel; azt mondják, nem csak a perifériára szorult családok gyerekei élnek az öngyújtógázzal. – A legnagyobb vonzereje, hogy olcsó és törvényesen megvásárolhatják a kamaszok, ráadásul él bennük a tévhit, hogy nem káros az egészségükre – mondta el Sövényházy Edit.

A Szegedi Rendőrkapitányság ifjúságvédelmi referense szerint az öngyújtógázszívás a nyolcvanas években jellemző szipuzás új trendje. Mivel azonban a marihuánánál sokkal károsabb hatása ellenére sem számít kábítószernek, hasonlóan a habszifonpatron, a hígítók, ragasztók vagy az oldószerek fogyasztásához, ez sem bűncselekmény. Így – a füvező fiatallal ellentétben – a zacskóból inhaláló vagy gázt szívó fiatallal szemben semmilyen eljárást nem kezdeményezhetnek a rendőrök. Legfeljebb biztonsági intézkedésként átadhatják a szülőknek, és közölhetik velük: mivel töltötte idejét csemetéjük.

Fulladás, szívkárosodás

Mivel a bután nehezebb a levegőnél, megül a tüdőben, és a bódult fiatal fulladásához vezethet. Tartós használata vese-, máj- vagy szívkárosodást, súlyos szívritmuszavart okozhat.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!