Szeged és környéke

2012.09.10. 22:28

Ősszel indul a Délmagyarország digitalizálása: 102 év, félmillió újságoldal, 2 millió adat

Szeged - Másfél éve írtuk meg, hogy a szegedi egyetem könyvtára és a Somogyi-könyvtár pályázati támogatással, közös vállalkozásban digitalizálja lapunkat. A 102. évét élő Délmagyarország számítógépes feldolgozásra alkalmas példányait a két könyvtár adja össze.

Dombai Tünde

Minimum félmillió újságoldalt, több mint 2 millió adatot kell rögzíteni az elektronikus tárolóeszközön, hogy a lapban dátum és fogalmak szerint is kereshessenek majd az olvasók, ugyanakkor az újság formai és tartalmi sajátosságait is megőrizzék.

[namelink name="Bauer László"] szegedi olvasónk kérdése nyomán megnéztük, hol tart a munka. – A Délmagyarország digitalizálása mindkét könyvtár szívügye. A közös vállalás alapja az, hogy az egyetem Klebelsberg-könyvtára modern, nagyteljesítményű digitalizáló berendezéssel rendelkezik.

Ősszel indul a Délmagyarország digitalizálása: 102 év, félmillió újságoldal, 2 millió adat. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Az újság digitalizálása hatalmas munka, könyvtárunk történetének legnagyobb digitalizálási projektje, talán nagyobb is, mint az önkéntes vállalás megtételekor gondoltuk. Tudnivaló, hogy az eredeti példányok minősége aggasztó a régebbi korokat illetően – tájékoztatott [namelink name="Mader Béla"], a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtárának főigazgatója. – Emiatt az automata gyorsszkennelés az állomány igen jelentős részében nem használható módszer, ezért kézileg kell beolvastatnunk oldalanként lapozgatva sok százezer lapot. Hasonló problémákat vet fel a megsárgult papírról való szövegfelismerés is, ami nem egyszerű feladat. Felmérésünk szerint egyébként minimum félmillió megsárgult, néha gyűrött A3-as körüli méretű oldalról van szó, ami még hibátlan, automatikus feldolgozásnál is nagy szám.

A főigazgató megjegyezte, mivel az egyetem lapjának, a Délmagyarországnál jóval kisebb terjedelmű Szegedi Egyetemnek most van a 60. évfordulója, úgy érezték, hogy annak digitalizálását feltétlenül meg kell csinálniuk, és ez is hátráltatta a Délmagyarország-projektet. A kitérő azonban egyáltalán nem haszontalan, mert mire őszre ezzel elkészülnek, sokkal jobban tudják kezelni a napilap gondjait. Késő ősszel aztán a korábbinál tapasztaltabban és nagyobb apparátussal tudnak dolgozni az újság digitalizálásán. Eddig a két könyvtár állományának összefésülése és az állományrészek minőségi ellenőrzése zajlott, hiszen több száz hatalmas bekötött kötetről van szó. Elkészültek a próbatesztek a különféle korszakokból és a különféle eszközökkel, valamint megtervezték a projekt felépítését és az ütemezését. A szakember úgy látja, nem egyben fognak majd előrukkolni az eredménnyel, hanem a korszakokat önállóan is használhatóvá teszik majd. A hatalmas munka első eredménye még az idén várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!