Szeged és környéke

2007.11.19. 20:53

Összművészeti pezsgés a szegedi Reök-palotában

Szeged - Száz nap alatt 15 ezren fordultak meg az augusztusban átadott szegedi Reök-palotában, ahol kilenc kiállítást láthatott eddig a közönség. A jövőben is terveznek világhírű képzőművészek munkásságát bemutató tárlatokat, szombaton pedig az épület átadásának századik évfordulója alkalmából nyílt napra várják a látogatókat.

– Amit vállaltunk, azt a nyitás óta eltelt száz napban sikerült elérnünk, hiszen az operaszalontól a szobaszínházon át a rangos kiállításokig sokszínű programkínálatot teremtettünk a Reök-palotában. Izgalmas szellemiségekkel találkozhattak látogatóink, Kondor Béla festményeitől Nádas Péter fotográfiáin át a Krétakör Színház produkciójáig különleges értékeket mutattunk be – mondja [namelink name="Bátyai Edina"], a palotában létrehozott új intézményt, a Regionális Összművészeti Központot (REÖK) is működtető Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Kht. vezetője. A fesztiváligazgató munkatársaival mára belakta a megújult sze cessziós épületet, ahol a szabadtéri vezérkara és jegyirodája is otthonra talált.

[namelink name="Bátyai Edina"] elégedett a Reök-palota eredményeivel. Fotó: Frank Yvette
Száz nap alatt kilenc tárlatot rendeztek, ezek közül egyértelműen a Goya-kiállítás volt a legnépszerűbb. A REÖK-nek eddigi 15 ezer látogatója volt.

New York-i tapasztalatok

[namelink name="Bátyai Edina"] részt vett a Mezzo csatornával közösen meghirdetett nemzetközi operaverseny New York-i elődöntőjén, tapasztalatai szerint képzett, jó énekesek jelentkeztek, senkit sem rendített meg a 100 dolláros nevezési díj. – Életemben először jártam Amerikában, és rájöttem, nem szabad azokban a sztereotípiákban gondolkodni, amiket az ember a filmek alapján kialakít magában erről az országról. Az volt a benyomásom, hogy a jelentkezők nagyon szeretnének eljutni Európába, és fellépni itt, számukra ez a verseny legvonzóbb lehetősége.

– Továbbra is tervezzük világhírű művészek országos érdeklődésre is számot tartó bemutatását, már a tavasszal nagy szenzációra készülünk. Szeretnénk törzslátogatói kört is kialakítani, hamarosan kedvezményeket biztosító tagsági kártyát is kiadunk. Komoly feladat egy új intézmény megszerettetése a közönséggel, megismertetése a művészeti elittel. Időarányosan jól állunk, különösen az egyetemisták körében váltunk népszerűvé. Óriási sikere volt Csákányi Eszter főszereplésével a Krétakör előadásának és a Quimby zenekar koncertjének. A sajtófotótárlatot két hét alatt ezerkétszázan látták, miközben Pécsett egy hónap alatt ezren voltak rá kíváncsiak – sorolja az eredményeket [namelink name="Bátyai Edina"], aki sokat vár az új kávézótól is, reményei szerint áprilisra már üzemelhet. Ez két szempontból is fontos: a palota még nyüzsgőbb találkozóhellyé válhat, ráadásul a befolyó bérleti díjat a REÖK működtetésére tudják fordítani.

Ahogyan a Lombard Lízing Zrt. minden évben tízmilliós szponzori támogatásban részesíti a szabadtérit, a Reök-palota is jól indult: 2008 végéig máris húszmilliós támogatási szerződést kötöttek a KÉSZ Holding Zrt.-vel. A közönség mellett a mecénás pénzvilág megnyerését is fontos célnak tekintik.

Szombaton, az épület átadásának századik évfordulója alkalmából nyílt napra várják a látogatókat: emléktáblát avatnak, átadják a zöld szalont, megrendezik a százéves szecessziós régiségek vásárát, koncerteket, beszélgetéseket tartanak.

Jól áll a szabadtéri

A szabadtéri a jegyértékesítés korai megkezdésének köszönhetően máris több mint 40 millió forintos árbevételt realizált a jövő nyári fesztiválra. Megkezdték a karácsonyi ajándéknak is jó kedvezményes bérletkonstrukciók árusítását. Érdemes még idén beszerezni a 2008-as Dóm téri belépőket, hiszen januártól inflációt követő, azaz körülbelül hatszázalékos áremelésre lehet számítani.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!