Szeged és környéke

2009.04.23. 22:55

Overdose rajongói klub alakult Szegeden

Szeged - Másfél milliárd forintra becsülik a magyar csodaló, Overdose értékét. A négyéves mén múlt vasárnap óriási fölénnyel nyert a Kincsem parkban, közel 30 ezer néző előtt. A legrangosabb nemzetközi versenyek várják, Ausztráliától Kanadáig rajonganak érte – szurkolói klubját egy szegedi lány, Pászti Judit Amina szervezte meg.

R. Tóth Gábor

„Oly sokáig voltak lent. A magyar remények újra felélednek – egy ló hátán! Overdose a reménység jelképévé vált. Úgy tűnik, öntudatra ébreszti az alulértékelt és alábecsült magyarokat" – ezt írta címlapján az egyik legpatinásabb amerikai napilap, a New York Times hétfőn. Hazánkat érintő események ritkán kapnak ilyen előkelő helyet – a villámgyors, mind a 12 versenyét megnyerő Overdose azonban az egész világot meghódította. A francia Le Figaro és az olasz sportnapilap, a La Gazzetta dello Sport is cikket közölt a szuperménről.

– Nem túlzás ez a hatalmas érdeklődés, Overdose valóban csodaló. Hősként ünnepelték vasárnap a Kincsem parkban. Egy átlagos napon 300-an vannak, most közel 30 ezren figyelték a versenyt, amelyen 8 hossz előnnyel nyert – meséli a szegedi Pászti Judit Amina. Ő szervezte meg és irányítja az egyetlen hazai Overdose-rajongói klubot.

Pászti Judit Amina és lova, Bohóc, aki kevésbé híres, mint Overdose. Szemmel tartják a versenyló pályafutását. Fotó: Miskolczi Róbert

Pászti Judit Amina és lova, Bohóc, aki kevésbé híres, mint Overdose. Szemmel tartják a versenyló pályafutását. Fotó: Miskolczi Róbert
– Tavaly ősszel figyeltem fel rá, mikor Párizsban nyert egy rangos versenyen, de a futamot a rajtgép meghibásodása miatt érvénytelenítették. Akkor még alig volt róla információ a neten, gondoltam, kellene egy olyan oldal, ahol minden megtalálható róla, angolul és németül is – mondja a kezdetekről Amina, aki egy szegedi utazási irodában dolgozik.

Overdose tulajdonosa, Mikóczy Zoltán is elismeri munkájukat, ő írt köszöntőt a másfél hete Sereg András publicistával közösen létrehozott weboldalra, a www.overdoseonline.hu-ra. A világsajtó is rájuk hivatkozik az idézett cikkekben.

Overdose a múlt vasárnap utcahosszal nyert a Kincsem Parkban. Fotók: MTI/DM/DV

Overdose a múlt vasárnap utcahosszal nyert a Kincsem Parkban.
Fotók: MTI/DM/DV

– A tavaly decemberi lovas világkupán találkoztam Overdose-zal először. Barátságos ló, lehet simogatni. Megfogta a kabátom ujját a szájával, és nem akarta elengedni. A közelében álló kisgyerekekkel úgy játszott, hogy levette a fejükről a sapkát. Később Alagra is elmentem, az istállójába, almával etettem – árulja el a 28 éves Amina. 3 esztendeje ébredt fel lovak iránti érdeklődése, azóta saját paripája is van: Bohóc. Hetente kétszer-háromszor látogatja meg, egy dorozsmai tanyán tartják.

Overdose nyergében még nem ült, de nem is szeretne – hiszen „nem vagyok profi lovas". A Kincsem Parkban viszont ott volt, csakúgy, mint az egész fanklub, amely alapítása után egy hónappal már 550 fős tagsággal büszkélkedhet – belépett például a televíziós műsorvezető, Sváby András, de a lóverseny bibliájának számító The Racing Post magazin újságírója, Neil Clark is bejelentkezett. A klub egy nemzetközi közösségi oldalon, a Facebookon működik. Ausztrál, svéd, kanadai tagja is van – 16 ország rajongóit tömöríti.

A szegedi lány, Amina az év elején találkozott először a híres lóval, almával kedveskedett neki.

A szegedi lány, Amina az év elején találkozott először a híres lóval, almával kedveskedett neki.
Mi a szupermén titka? Nem csak a genetikán múlik: Overdose testvére csak 7. lett futamában. – Úgy látom, Overdose tisztában van azzal, hogy sztár. Öntudatos, ezt érzem, ha a szemébe nézek – mondja Pászti Judit Amina.

Veretlen négyéves

Túladagolás – ezt jelenti Overdose neve, melyet tulajdonosa, Mikóczy Zoltán egyik kislányának köszönhet. A négyéves mén eddig mind a 12 versenyét megnyerte, pályafutását a szakértők Kincsem, a „csodakanca" életéhez hasonlítják. A németek Csodalónak nevezik. A világranglista harmadik helyén áll, Európa legeredményesebb lova. Az internetes szabadlexikon szerint 392 kilogrammot nyom, napi kosztja 7–8 kilogramm forrázott zab és kevert táp, valamint alma, körte, táplálékkiegészítők és vitaminok. Jelenlegi becsült értéke 5 millió euró, mintegy másfél milliárd forint.

Tétre, helyre, befutóra

Overdose kinőtte a magyar mezőnyt, most már nemzetközi versenyeken kell futnia. Júniusban az egyik leghíresebb angol versenysorozat, a Royal Ascot 2 futamán bizonyíthat. A királyi család a helyszínen tekinti meg a versenyt. Ahogy Amina is: a lány szervezi az utat, eddig 14 fős a „delegáció". A belépő 47 font, mintegy 15 ezer forint. Fogadnak is, ez hozzá tartozik a lovi hangulatához. Itthon Amina az alaptétet, 200 forintot teszi a lóra, a múltkor 600-at nyert. A Royal Ascoton pedig jóval nagyobb összeget is feltenne Overdose-ra.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!