Szeged és környéke

2019.04.10. 17:17

Óvodásként is olvastak a mórahalmi gyerekek: igyekeznek gyerekbaráttá tenni az irodalomórákat az iskolában

Ügyes, kiváló és kitűnő olvasó díjakkal tértek haza a mórahalmi diákok a nemrégiben megrendezett Móra Ferenc Olvasásversenyről.

A. T. J.

Móra Ferencről szóló ismeretterjesztő szöveget és egy Móra-novella részletét kellett felolvasniuk a diákoknak a közelmúltban megrendezett, idén 25 éves Móra Ferenc Olvasásversenyen a szegedi Gregor József Általános Iskolában. A gyerekek akkor látták először a szöveget, és tíz percük volt gyakorolni. A mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskolát az 5. osztályos Kiss Barnabás és Pintér Bettina, valamint a 6. évfolyamos Csiszár Csenge és Hódi-Rovó Hédi képviselte.


A második fordulóban hangosolvasásukról adtak számot a gyerekek, ahol rövid felkészülés után a zsűri előtt kellett felolvasniuk a novellarészletet. A mórahalmi gyerekek az Ügyes olvasó, valamint a Kiváló olvasó címekkel térhettek haza, de remek teljesítményének köszönhetően Bettinát az ünnepélyes díjátadóra is meghívták. A szegedi Bálint Sándor Művelődési Házban derült ki, hogy Bettina nemcsak a Kitűnő olvasó címet nyerte el, de tankerületi harmadik helyezett lett összesített eredményével, és hangosolvasásból a második legjobban teljesítő tanuló volt évfolyamában.

Olvasásban remekeltek a mórahalmi diákok: Pintér Bettina, Csiszár Csenge, Hódi-Rovó Hédi és Kiss Barnabás. Fotó: Frank Yvette

Olvasásban remekeltek a mórahalmi diákok: Pintér Bettina, Csiszár Csenge, Hódi-Rovó Hédi és Kiss Barnabás. Fotó: Frank Yvette

Hédi kedvenc olvasmánya a görög mitológia, Csenge és Barnabás Harry Potter-rajongók, Betti pedig azt mondta, mindenféle könyvet szeret, de leginkább azokat, amelyekben nincsenek képek, mert úgy mindent el tud képzelni. Az ötödikes lány most egy Csukás István-versenyre készülve a Vakáció a halott utcában című regényt olvassa.


Felkészítő tanáruk, Madarászné Weinrauch Ivett hozzátette, hogy a klasszikusok mellett igyekeznek gyerekbaráttá tenni az irodalomórákat, így kötelező olvasmány Bosnyák Viktória Tündérboszorkány, Klott Gatya, ne fárassz! és az Analfa visszatér című könyve is.


Azt is megtudtuk, a gyerekek már korán megismerkedtek a betűk világával. Csenge nagymamája tanárnő volt, már nagycsoportos korában megtanította olvasni. Barnabás is tudott olvasni már óvodáskorában, társainak mindennap ő olvasta föl, mi lesz az ebéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!