Szeged és környéke

2008.02.14. 19:14

Özvegyasszonyok zsákutcái

Szeged - A nők körében középkorú, akár már harmincéves özvegyet is találunk, a férfiak viszont később, a negyedik iksz után kerülnek hasonló helyzetbe. Az özvegyeket a kistelepüléseken jobban segítik, a városokban viszont könnyebben találnak új társra.

Újszászi Ilona

A nők körében középkorú, akár már harmincéves özvegyet is találunk, a férfiak viszont később, a negyedik iksz után kerülnek hasonló helyzetbe. Ugyanakkor egy-egy évjáraton belül az özvegyasszonyok száma ötször-nyolcszor is nagyobb, mint a feleségüket gyászoló férfiaké. Az özvegyeket a kistelepüléseken jobban segítik, a városokban viszont könnyebben találnak új társra.

– Több olyan utca is van a faluban, ahol szinte csak özvegyasszonyok laknak – okoskodnak a kisboltban, amikor Ferencszálláson érdeklődünk. De az idegen iránti bizalmatlanságból megtartják maguknak a részleteket taglaló folytatást.

Kártyaparti a szegedi Kálvária sugárúti otthonban. az intézmény 460 lakójának döntő többsége nő. Fotó: Karnok Csaba
Arról a Központi Statisztikai Hivatal kiadványa árulkodik, hogy a legutóbbi népszámláláskor nyolcszor annyi özvegyasszony élt a faluban, mint ahány özvegyember. A 15 évnél idősebb ferencszállási férfiak 3, míg a nők 26 százaléka írhatta volna a neve elé az élethelyzetet jellemző „özv." rövidítést. Igaz, az 566 ferencszállási felnőtt között eleve nagyobb, 53 százalék a gyengébbiknek mondott nem aránya.

Csongrád megye városaiban, de a községekben is ötször annyi asszony eszi az özvegyek keserű kenyerét, mint ahány férfi jár a temetőbe felesége sírjához.

Élettársak

Az özvegyen maradt férfiak tíz, míg a nők négy százaléka él élettársi kapcsolatban. Az is érdekes, hogy a 15 évesnél idősebb férfiak között több mint kétszer annyi az elvált (10 százalék), mint az özvegy (4 százalék). A felnőtt nők körében viszont jóval több az özvegy (18 százalék) és kevesebb (13 százalék) az elvált asszony.

– Amúgy is hosszabb életűek az asszonyok. De nem azért, mert könnyebb lenne a sorsuk! Nekünk erősebbnek kell lennünk, higgye el, aranyoskám. Én például három gyereket szültem, de kettőt már eltemettem, mint ahogy szegény uramat is. Egyedül maradtam, mint az ujjam, mert a legkisebb, a fiam külföldön dolgozik – adja élettörténete vázát a fejkendős Marika néni, és így annak magyarázatát is, hogy miért árul szombatonként a bolt előtt tojást, lekvárt, meg minden mást, ami a ház körül megterem, de neki nincs rá szüksége.

– Sok az idős ember, az önkormányzat lakásfenntartási támogatást adhat a rászorulóknak, három özvegyember szociális étkeztetésben részesül. Két özvegyasszony pedig a makói központú jelzőrendszeres hálózat szolgáltatását veszi igénybe – magyarázza Ferencszállás polgármestere. Domokos István úgy véli, falun könnyebben megélnek és támaszt találnak az özvegyek.


A Csongrád megyei Korfán már a harmincéves asszonyok között is találhatnánk özvegyeket, míg a férfiak oldalán csak 40 éves kor körül, miközben itt a nők körében tapasztaltaknál jóval kisebb arányban jelenik meg ez az élethelyzet.

– Egyedül nevelem a két fiamat. Nem gondoltam arra, hogy újranősülök, pedig tíz éve meghalt a feleségem. Van ugyan egy barátnőm, de megbeszéltük: addig nem költözünk össze, amíg föl nem nőnek a gyerekek – zárja rövidre magánélete részleteinek firtatását a szegedi [namelink name="Tóth László"].

Nyugdíj

A nyugdíjban részesülők közel öt százaléka kap özvegyi ellátást (is) – Csongrád megyében. Itt 2006-ban a többségnek (2111 személy) 40-50 ezer forintot vitt a postás, míg négy özvegynek 120-150 ezer forint körüli összeget. Özvegyi nyugdíjat főszabályként a házastárs, illetve – meghatározott együttélési vagy tartási feltételek fennállása esetén – az elvált házastárs és az élettárs kaphat.

Özvegyek lakóhelye a Maros Menti Szociális Intézmény Óföldeáki Idősek Otthona: a 137 itt élő idős ember között csak négy házas – halljuk Vass Józsefnétől. A megbízott részlegvezető elárulja: 2-5 ágyas szobában laknak az özvegyek. Az átlag 76 éves idős emberek közül csak minden harmadikat látogatnak rendszeresen a hozzátartozók.

– Leginkább az egyedülálló idősek kérik a segítségünket: 5 gondozónő látogatja meg a 26 idős algyőit. A pelenkázástól kezdve a bevásárláson át, a postai ügyintézésig számos napi probléma megoldásában segítünk – vázolja a megye egyetlen civil idősgondozási hálózata működését az Algyői Nőegylet elnöke. Kovácsné Budai Éva elárulja: több községi programra is elkísérik az özvegyeket, ugyanakkor az egyedül élő időseknek sokszor csak egy kis beszélgetés, néhány jó szó is segít.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!