Szeged és környéke

2015.08.14. 23:00

Papírküzdelem a Partfürdő újranyitásáért

Szeged - Nyár végére talán újra lehet víz a Partfürdő medencéiben - a hét elején újra beadja az üzemeltető az engedélyezési kérelmet. Vízforgató és gyógyvíz továbbra sem lesz, de bíznak benne, hogy így is lehet majd üzemeltetni - uniós szabály ide vagy oda.

Timár Kriszta

– A nyár csúcspontján a legfrekventáltabb belvárosi üdülő területén a strandolni vágyókat száraz medencék várják, hála az érintett szervek üzemeltetési impotenciájának – foglalta össze tegnapi lapunk címoldalára feladott hirdetésében [namelink name="Kello Csaba"] üdülőtulajdonos a Partfürdő évek óta tartó kálváriáját.

Három évvel ezelőtt zárták be a két, addig működő medencét egy uniós jogszabály miatt: 2007 óta törvény írja elő, hogy közfürdő csak vízforgatóval ellátott vagy gyógyvízzel feltöltött medencével üzemelhet. A sokszor kitolt határidő ekkor járt végleg le, azóta csak kempingként üzemelt a Partfürdő. Sokan örültek tehát, amikor idén június 21-én újra víz került a két medencébe, azt hihették, ismét visszakapták gyermekkoruk strandját, Szeged legrégebbi fürdőjét.

Csakhogy semmi nem változott az elmúlt nyolc évben. Annak idején azért zártak be a medencék, mert a Dóra-kút, amely korábban a gyógyvizet szolgáltatta, a Ligetfürdő tulajdonába került, és az Aquapolist látja el, a másik két kút vize pedig nincs gyógyvíznek minősítve. Idén mégis úgy nyitott ki a Partfürdő, hogy ezekből a kutakból engedték fel a medencéket, miközben a működési engedély megkérésekor arra hivatkoztak, hogy gyógyvizet használnak. Így nem csoda, ha a hatóság alig egy hónappal később, július 30-án bezáratta a medencéket.

Krisztian és Tamás nagyon várja a vizet a Partfürdő medencéjében. Fotó: Karnok Csaba

Krisztina és Tamás nagyon várja a vizet a Partfürdő medencéjében. Fotó: Karnok Csaba
A Partfürdőt üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Média Központ Nonprofit Kft. már másnap, azaz július 31-én beadott egy új üzemeltetési szabályzatot. Úgy tudjuk, abban egy jogi kiskaput kihasználva azt kérték, hogy vízforgató nélkül, nem gyógyvízzel is üzemeltethessék a töltő-ürítő rendszerű medencéket. – Erre is ad lehetőséget a jogszabály a vízforgató felszereléséig, ebben az esetben kéthetente kell vízmintát venni – mondta el [namelink name="László György"], a Partfürdő üzemeltetője.

 Van értelme küzdeni?

Az 1900 körül épült Partfürdő sorsa hosszú ideje dédelgetett ügy a városban, pedig vannak, akik szerint el kellene már engedni ezt az elavult strandot. Nem véletlen, hogy az ártéren épült fürdőben senki nem vállalta a fejlesztést: azt szinte minden évben teljesen ellepi a Tisza. A városházán már 2012-ben kimondták: nem cél a befektetés, hiszen olcsó családi strandnak ott van Sziksósfürdő, a városnak van gyógyfürdője és a családok számára elérhető igényes fürdője is. Ugyanakkor az is tény: egy hónap alatt több mint 15 ezer látogatója volt nyáron a Partfürdőnek. Sokan nem engedhetik meg maguknak a szomszédos Napfényfürdő árait.

A beadvánnyal viszont voltak problémák: sok pontban nem felelt meg a jogi előírásoknak, így azt az ÁNTSZ hiánypótlásra augusztus 8-án visszaküldte. Információink szerint az egyik legsarkosabb pont, hogy nem derül ki, hogyan kapja a két medence a vizet abból a két kútból, amelynek tulajdonosa az önkormányzat, a tulajdonosi jogot a Szegedi Sport és Fürdők Kft. gyakorolja, az üzemeltetője pedig a Ligetfürdő. A másik kérdés pedig a vízelvezetés. A Partfürdőnek régen ugyan volt arra engedélye, hogy a kommunális szennyvizet a medencés vízzel 1:71-es keverési arányban a folyóba juttassa, ezt azonban évekkel ezelőtt visszavonták. Azóta szippantással vezették el a terület szennyvizét, ez a módszer azonban már elavult.

Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Média Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: kedden adják be az új üzemeltetési szabályzatot. – Ebben már az új kutak szerepelnek a medencéket ellátó vízforrásként. Mobil vízforgató beszerzése idén szóba sem került, annak költsége ugyanis nagyjából 100 millió forint lenne. A csatornázás viszont elkezdődött. A kerítésig az önkormányzat állja a költségeket, így 5 millió forintba került, hogy a városi hálózatra rákössék a Partfürdőt.

Legjobb esetben is tehát hatósági elbírálás után csak augusztus végén nyithatnak meg újra a medencék. – Szeretnénk, ha a SZIN-en már lehetne napközben strandolni, szeptember 30-áig pedig még nyitva lehet a strand. Amikor átvettem a cég vezetését, fontos cél volt a medencék újbóli beüzemelése, ezért mindent megteszünk, hogy ez mihamarabb megtörténjen – mondta Jávorszky Iván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!