Szeged és környéke

2014.08.04. 22:35

Parlagfűmező a Vadaspark lakóparkban

Szeged - Hivatalosan sem játszótér, sem közút nincs a Vadaspark lakóparkban – tudtuk meg az önkormányzattól. A hivatalosan nem létező helyeken a gaz nő, nincs, aki lekaszálja.

Segesvári Csaba

– Ez tragédia! Szinte biztos, hogy Szegeden itt nő a legtöbb parlagfű. Mi a házunk előtt irtjuk a gazt, de a játszótér a senki földje – mondta tegnap a vadasparki parlagfűmezőben egy lakó. Erzsi barátnőjével, Icával együtt sétáltatta a kutyákat a játszótér melletti térdig érő a parlagfűben.

– A Reál kezeli a területet – vélte Ica, majd Erzsi rávágta: nem a Reálé, a városé. A kutyasétáltatók elmondták, egy ideig a Zöldövezeti Lakópark Kft. végezte a karbantartást, de egy éve eltűnt a vállalkozás.

– Először a közös képviselőhöz fordultunk, de nem sikerült megoldást találni. A Reáltól és az önkormányzattól is elhajtanak minket, semmi sem történik. A családok pedig fulladoznak a parlagfűtől – panaszkodtak az asszonyok. Úgy vélték, a befektetőt már rég nem érdekli, mi van náluk.

Kié a Vadaspark lakópark játszótere? – tettük fel a kérdést a Városüzemeltetési Irodának. [namelink name="Kósa János"] elmondta, az utak és a köztéri berendezések, valamint a játszótér is jelenleg még mindig a Reál Hungary Nyrt. tulajdona.

Térdig érő parlagfű a szegedi Vadaspark lakóparkban. Gazdátlan vidék. Fotó: Segesvári Csaba

Térdig érő parlagfű a szegedi Vadaspark lakóparkban. Gazdátlan vidék. Fotó: Segesvári Csaba
– Ezt az önkormányzatnak senki sem adta át. Ebből az következik, hogy a terület kezelője az építtető. A nemzeti vagyon kezelésére vonatkozó jogszabály előírásai alapján közpénzből állami, önkormányzati tulajdont lehet kezelni, karbantartani, vagy olyan magánterületet, amelyre településrendezési szerződést kötöttek. A jogszabály előírásait figyelembe véve a közgyűlés döntése szükséges a tulajdonba vételhez, ezt követően a vagyontárgyakat fel kell tüntetni az önkormányzati vagyonkataszterben, és a kezelőt is a közgyűlés jelöli ki. De a Vadaspark lakóparknál ilyen nem történt – mondta az iroda munkatársa.

A Vadaspark lakópark 2006-tól épült, a problémák többsége évek óta ismert. – Nem kötöttek településrendezési szerződést, mert a törvény nem írta elő. Nem született olyan átfogó megállapodás, ami mindent rendezne. Így a létesítmények nem kerültek a város kezelésébe, és az utakat sem helyezték forgalomba. A terület a városé, de a rajta lévő felépítményeket nem az önkormányzat kezeli – mondta Kósa János. Megjegyezte, hivatalosan sem játszótér, sem közút nincs a Vadaspark lakóparkban.

Kerestük a Real Hungary Nyrt.-t is a kialakult helyezettel kapcsolatban. – A Vadaspark lakópark úthálózatának és játszóterének beruházója nem társaságunk volt. Tudomásunk szerint azok kezelésbe történő átvételére a kialakítást követően az eljárás megindult, azonban az önkormányzat sem az utakat, sem a játszóteret nem vette át. Cégünk az utolsó 7 év során a lakóparkot és a játszóteret karbantartotta és a füvet nyírta, díjmentesen – közölte a Real Hungary Nyrt. képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!