Szeged és környéke

2008.07.28. 22:04

Perelnék a Démászt a vezeték miatt

Szeged - Konkrét lépéseket teszünk a Démász Zrt.-vel szemben a várost átszelő 120 kilovoltos magasfeszültségű légvezeték tervezett üzemeltetése miatt – jelentette ki Bálint Gyula szegedi ügyvéd.

Munkatársunktól

Az egykori bíró elmondta, hogy felállt egy operatív bizottság, amely elsősorban a légvezeték alatt vagy közvetlen környezetében lakókat várja az Élhető Környezetért Egyesület alakuló ülésére, amit csütörtökön este hat órától a Bálint Sándor Művelődési Házban tartanak.

Az alakuló ülésre invitáló meghívón többek között az is olvasható, hogy „Ne feledjék! Ha a Démász tervét nem sikerül meghiúsítanunk, a jövőben nap mint nap az elektromágneses tér káros hatása által veszélyeztetve kell élnünk a gyermekeinkkel, unokáinkkal".

Az említett operatív bizottság tagja Szente Magdolna szegedi egyetemi tanár, aki a magasfeszültségű távvezetékek elektromágneses kisugárzásának az ember egészségre kifejtett ártalmas hatásairól írt hatoldalas tanulmányt, „különös tekintettel az újszegedi magasfeszültségű távvezetékkel kapcsolatos aggodalmakra".

A Démász Zrt.-nél nem tudnak az újabb civil kezdeményezésről. Kovács Kriszta az áramszolgáltató szóvivője azt mondta, állnak a perek elé, majd a bíróságon kiderül, hogy van-e a környezetre bármilyen hatása a légvezetéknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!