Szeged és környéke

2012.04.05. 19:27

Pető-szobor: a mű elkészült, de még nincs meg a helye

Címkék#Szeged

Szeged - A szegedi szobrásznak a Pető Ferencről mintázott szobra az első komoly köztéri munkája a 2008-as balesete óta. Bár az író, filozófus szobrát már elkészítette, még nem tudni, hol állítják fel.

Szabó C. Szilárd

[namelink name="Kalmár Márton"] öt hétig volt Isten kötényében, s tért vissza a halál torkából. A szegedi szobrásznak a Pető Ferencről mintázott szobra az első komoly köztéri munkája a 2008-as balesete óta. Bár az író, filozófus szobrát már elkészítette, még nem tudni, hol állítják fel.

Kalmár Márton öt hétig volt Isten kötényében, s tért vissza a halál torkából. Fotó: Schmidt Andrea - galéria

Pető Ferenc harcolt Hitler és Sztálin ellen is

Pető Ferenc 1912-ben született Szegeden. Itt szerzett magyar, német, francia szakos tanári diplomát, majd bölcsészdoktorátust. Utána Párizsban tanult filozófiát. Küzdött Hitler ellen a francia hadseregben, majd Sztálin ellen a magyar hadseregben. Az 1948-as letartóztatásából megszökött, és Nyugatra menekült. Közel ötven évig Amerikában élt. Több filozófiai és pszichológiai témájú könyve jelent meg. 2008-ban Houstonban hunyt el. Sírja az Alsóvárosi temetőben található.
 – Ahogy az idő javul, úgy javulok én is – válaszolta Kalmár Márton, amikor hogyléte felől érdeklődtünk. A 65 éves, neves szegedi szobrász 2008 márciusában súlyos közúti balesetet szenvedett, amikor Ferihegyről hazafelé jövet – ahová Orsolya lányát és három unokáját vitte – autójával árokba rohant. Öt hétig volt kómában, lélegeztetőgépen. Csodával határos módon teljesen felépült. – Egy problémám azért akad, tisztán emlékszem a középiskolai és egyetemi éveimre, a képek élénkek és tűélesek, azt viszont nem tudom, hová tettem le egy perce a szemüvegemet. Tényleg, nem láttad? – kérdezte Nyíl utcai lakásában, ahol megmutatta azokat a rajzait, festményeit, kisplasztikáit, amelyeket a balesete után alkotott. Korábban nem szeretett festeni, balesete óta azonban szívesen ragad ecsetet. Ez a gégemetszésem – mutat egy, az absztrakt expresszionizmus stílusjegyeit magán viselő képre.
Az udvaron félkész mészkő faragványok hevernek, állnak kis asztalon: női kezek, mellek és lecsukott szemek. – Ezeket nagyon szeretem, de még sokat kell velük dolgoznom – áll meg a lecsukott szemek előtt, majd leguggol, s olyan finoman és érzékien simítja végig a süttői fehér mészkövet, ahogyan csak szobrász tud szeretni egy élettelen anyagot.

Kalmár Márton öt hétig volt Isten kötényében, s tért vissza a halál torkából. Fotó: Schmidt Andrea - galéria

A [namelink name="Pető Ferenc"]-bronzszobor elkészítésére a négy éve elhunyt író, filozófus Amerikában élő családja kérte fel Kalmár Mártont. A szoborállítás költségét teljes egészében a család viseli. A szegedi szobrász mintázta meg Pető egyetemi évfolyamtársának, az ötvenhatos forradalomban mártírhalált halt Kováts Józsefnek is a szobrát, amelyet 1996-ban avattak fel a Dóm téren, a SZOTE Klub előtt. Itt, Kováts Józsefhez közel szerették volna felállítani a leszármazottak a Pető-portrét is, amelyet egy mészkő konzolon az egyetem oktatási épületének falán, a díszkút mellett helyeztek volna el. Ehhez hozzájárulását adta a szegedi egyetem.
– Jól ismertem Pető Ferencet, többször beszélgettem vele, jártam is nála a ruzsai tanyáján. Sajnos a balesetem miatt nem tudtam elmenni a temetésére – mondta Kalmár Márton, aki megmutatta műtermében a bronz mellszobrot, amelyet már csak cizellálni kell. A szobrásznak a Pető-mű az első komoly köztéri munkája a balesete óta.

 Bár a szobor elkészült, egyelőre nem tudni, hol állítják fel. Az építési hatóság ugyanis nem adott engedélyt a Dóm térre. A helyszínnel egyébként korábban a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és az önkormányzati tervtanács sem értett egyet.
Pappné Zánthó Rita, az önkormányzat művészeti főtanácsosa lapunknak elmondta: egyeztetett a leszármazottakkal, akik elfogadták az új helyszínt, amelyről április végén dönt a szegedi közgyűlés. Eszerint a Pető Ferenc-szobor mészkő posztamensen a Rerrich Béla téren, a Béke-épület előtt kaphat helyet. Itt található Melocco Miklós 1997-ben fölavatott 1956-os emlékműve is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!