Szeged és környéke

2012.05.06. 17:31

Piknik a parkokban: fűre lépni szabad

Szeged - Főleg az egyetemi hallgatók körében népszerű a piknikezés Szeged valamelyik zöldterületén – állapítottuk meg. Nem tilos a fűben elheverni, ha nem rongálunk meg semmit.

Vida-Szűcs Imre

A Széchenyi téri Klebelsberg-szobortól néhány méterre hever a gyepen Veera, aki Finnországból érkezett. A lány elárulja, nagyon élvezi a jó időt, a napsütést, mert feléjük nem igazán van ebben része. Néhány tíz méterrel odébb két egyetemista lány üldögél a füvön. – Órák közti túlélésnek szántuk ezt a kis pikniket, egy doboz fagyival – meséli Barbi és Adél. – Ceglédi vagyok, nálunk nincsenek ilyen gyönyörűen rendben tartott parkok, mint amilyen Szeged főtere – vélekedik Adél. Barbi szerint azért jobb a fűben megpihenni, mint egy padon, mert „nem szaladgálnak körülöttem az emberek, nem telefonálnak mellettem, és nyugodtan szétrakhatjuk a cuccainkat". A fiatalok úgy gondolják, a Tisza-part és az Ady tér is kiváló piknikezőhely. Hol lehet letelepedni egy pokróccal, némi ennivalóval? – erre a kérdésre kerestük a választ a hétvégén.
A Stefánián és a Móra-múzeum előtt csak néhány kutyasétáltatóval, illetve fegyelmezetten, a padon üldögélő emberekkel találkozni. Az újszegedi liget alighanem az egyik legkézenfekvőbb hely, ha szabadtéri pihenésről van szó.

Fűre lépni, heveredni szabad. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)



Az Ady téren, a TIK és az SZTE bölcsészkarának épülete közti gyepen négyfős társaság „fürdőzik" a napsütésben. Egyikük sem szegedi: az orvostanhallgató Eszter Nagykőrösön, csoporttársa, Ági Vecsésen él, a nemzetközi tanulmányokat folytató Áron Budapestet, a földrajz szakos Kolos pedig Körösladányt képviseli. Van, aki szerint a hangulata miatt jó itt piknikezni, más a madárcsicsergést, a virágillatot és a szabadságérzetet emeli ki.

* * *

Büntetik a rongálást
Tiltja-e önkormányzati rendelet, hogy Szeged parkjaiban letelepedjen, egyen-igyon, akinek kedve támad? – érdeklődtünk a városüzemeltetési irodánál. Megtudtuk: nincs „fűre lépni tilos" szabály, viszont aki parkot vagy ahhoz tartozó felszerelést rongál meg, a szabálysértési törvény alapján szankcionálható. A zöldterületen történő parkolás az április 15-én megváltozott szabályozás értelmében kirívóan közösségellenes magatartásnak minősül, és 50 ezer forintos pénzbírságot eredményezhet.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!