Szeged és környéke

2010.09.20. 13:51

Pincétől a lapostetőig: egy nap a Somogyi-könyvtárban

Szeged – Pincétől a padlásig megmutatta magát az érdeklődőknek a Somogyi-könyvtár. Vasárnap délután meccsnézés helyett én is a lépcsőházban bolyongtam.

Garai Szakács László

Másképp volt nyitva a hétvégén a Somogyi-könyvtár: kölcsönzés nem volt, viszont a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében megmutatta magát az intézmény pincétől a lapostetőig.

Igaz előbbi nincs neki, vallotta be Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros, programgazda, amikor lefelé lépcsőztünk a kazánházba. Ahol rögtön kincsekre bukkantam, ám végül nem fotózhattam le azokat, így is őrizve a jó kapcsolatot – akit érdekel a titok, a Magyar Televíziót figyelje. A köztévé operatőre ugyanis felvette azt, amit én is dokumentálni szerettem volna.

A kazánházi titkos izgalmak után a könyvtár névtelen hőseinek alkotóműhelyeit, a kötészetet és a restaurátori szobát nézhettük meg. Előbbiben elsősorban a fiatalon, a gaz olvasók által tönkretett könyveket, utóbbiban a sok száz éves ritkaságokat mentik a könyvtár dolgozói – értő kezekkel. Mivel a programgazda a látványra is figyelt, kolléganője segítségével megfigyelhettük a kötészeti vágógépek működését is.

A restaurátoroknál egy félbehagyott könyv várta a hétfői munkakezdést. Bár próbáltam Szőkefalvi-Nagy Erzsébetből kicsikarni a választ a mennyit ér egy ilyen restauráláson éppen áteső könyv, mindig nagyon kedvesen és ügyesen tért ki a konkrétumok elől. Annyit végül csak elárult, hogy egy könyvárverésen a százezer forintot is meghaladja egy ilyen típusú kötet kikiáltási ára.

Pincétől a lapostetőig - a Somogyi-könyvtár bejárása a Kulturális Örökség Napján. A szerző felvétele (galéria)


A pincéből lifteztünk a lapostetőig, pedig akár lépcsőzhettünk is volna. – Magának a szombaton történtek után ez meg se kottyanna, igaz? – kacsintott rám a főkönyvtáros, akivel a negyedik emeleti raktárhelyiségeket jártuk körbe. Majd meg sem álltunk a lapostetőig, ahol a szakadó eső ellenére is élveztük a kilátást. Nem akármilyen látvány volt a szomszédos dóm a reflektorok mellől. S noha a pacallá ázást is vállaltam volna, miközben bőszen exponáltam, Szőkefalvi-Nagy Erzsébet utánam kiabált: „egy perce van még, főszerkesztő úr!" Engedve a szelíd zsarolásnak abbahagytam a fényképezést.

Jutalmul még megpihenhettünk az emlékkönyvtárban is, ahol pár percre egy XIX. századi kínai–francia–latin szótárba pillantottuk bele. Érdemes volt, de az egész kirándulás megérte. Megyek legközelebb is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!