Szeged és környéke

2010.09.07. 15:23

Pintér: az elítéltek járuljanak hozzá költségeikhez

Szeged - A Szegedi Fegyház és Börtön fennállásának 125. évfordulója alkalmából a Csillag börtönben tartották a büntetés-végrehajtási szervezet központi állománygyűlését. A ceremónián az intézet kitüntető zászlót kapott Pintér Sándor belügyminisztertől.

Kiss Gábor Gergő

– Akik a büntetés-végrehajtási szervezet mellett kötelezték el magukat, az egyik legnehezebb szolgálatot választották. Fáradozásuk középpontjába a bűnt elkövető ember áll, akit olyan élethelyzetbe kell hozni büntetésének végére, hogy akarjon és képes legyen visszailleszkedni a társadalomba – mondta ma délelőtt Pintér Sándor belügyminiszter a Szegedi Fegyház és Börtönben, ahol az intézmény fennállásának 125. évfordulóját, és a Büntetés-végrehajtási Szervezet ünnepségét tartották.

Pintér Sándor elmondta: a kormány célul tűzte ki, hogy helyreállítja Magyarországon a rendet. – Olyan élhető országot akarunk teremteni, amelyben nincsenek törvények felett állók – magyarázta. A miniszter szerint ehhez a törekvéshez illeszkednek a már hatályba lépett jogszabály módosítások: a Büntető törvénykönyv szigorítása és a szabálysértési eljárás kiterjesztése. – Kiemelten fontos, hogy a fogvatartottak tevékenyen töltsék idejüket az intézetekben. Mivel a börtönrendszer fenntartás a világon mindenhol költséges, elvárjuk, hogy az elítéltek járuljanak hozzá tartási költségeikhez – jelentette ki Pintér Sándor. A kormány elképzelése szerint a jövőben több munkát szánnak majd az elítélteknek, akik különböző, más állami vállalatok és szerveztek ellátásában is szerepet kapnak majd egyenruhákat és különböző ruházati cikkeket állítanak majd elő a fogvatartottak.

Kitüntették a Csillagot. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A belügyminiszter külön köszöntötte a 125 éves szegedi börtön dolgozóit. – A Csillag a magyar büntetés-végrehajtás rendszerének egyik legpatinásabb, legjelentősebb intézete – jelentette ki a belügyminiszter, majd Büntetés-végrehajtásért kitüntető zászlót adományozott a fegyház és börtönnek.

Az ünnepség után Pintér Sándor, Kökényesi Antal és Kiszely Pál szegedi börtönparancsnok megkoszorúzta a Csillag börtön története során szolgálatteljesítés közben hősi halált halt 6 dolgozó emlékfalát.

Arany emlékplakett

Az ünnepségen eredményes szakmai munkája elismeréséül a Büntetés-végrehajtási szolgálatért emlékplakett arany fokozatát vehette át a belügyminisztertől Kiszely Pál, a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka, Pallo József BVOP jogi főosztályvezető, Simon Attila ezredes, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Tóth Tamás ezredes, a tököli intézet igazgatója, Ótott Annamária ezredes és Bogotyán Róbert alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!