Szeged és környéke

2008.12.19. 22:34

Pista bácsi talpra áll

Kistelek - A Sípos család méheket szállító teherautója júniusban karambolozott. Az állatok zöme azóta elpusztult. Szeptemberben a család szeszfőzdéje égett le. Sípos István, a családfő majdnem belehalt a csapásokba. Fél év után felkerestük. Bizakodóbb. Öröme a legkisebb unokája.

Dombai Tünde

Fél éve a megye legnagyobb méhészetét vezető kisteleki Sípos család teherautó-konvojába rohant bele egy figyelmetlen kamionos az M5-ösön. A leghátul haladó apa, Sípos István a nagy riadalomra ért oda. Fia teherautója a szalagkorlátnak ütközött, a pótkocsi elszabadult, felborult, felszántotta az aszfaltot. Ifjabb Sípos Istvánnak az ütközéstől a nyaka és karja sérült meg könnyebben. A kaptárok kiborultak, a méhek sokkot kaptak, elszabadultak. A tűzoltók mosták le az úttestről a tengernyi mézet és az elpusztult méheket. A megmaradt állatokkal együtt Síposék a kocsironcsot a tanyájukra vontatták. Nem lehetett tudni, hány méh marad meg a 4 millióból. A 67 esztendős gazda akkor könnyekkel küszködve mutatta sokkot kapott méheit. Hálát adott, hogy nagyobb bajuk nem történt. Számításai szerint összesen úgy 18 millió forint káruk keletkezett.

Ám a közismert kisteleki Sípos család kálváriájának ez csupán a kezdete volt. A méhészetből és szeszfőzésből élő családfő – akit mindenki Sípos Pista bácsiként emleget – alig fizettette ki a teherautó kárát a biztosítóval, már látszott: a megmaradt méhei is belepusztulnak a sokkba. Az állatokat ért kárt máig nem rendezte teljesen a pénzintézet. Nagyjából 4 millió forinton vitatkoznak.

Sípos István a szeszfőzdében. Szeptemberben leégett, azóta újjáépítették, és ismét működik. Fotók: Segesvári Csaba

Sípos István a szeszfőzdében. Szeptemberben leégett, azóta újjáépítették, és ismét működik.
Fotók: Segesvári Csaba

Három hónap elteltével, szeptember elején újabb csapás sújtotta Síposékat. Leégett a szeszfőzdéjük. – Nem tudni, hogy a faszerkezetű tető vagy elektromos zárlat miatt, mindenesetre lángba borult a födém. A szomszéd hívott föl. A családi ebédtől rohantunk a fiammal menteni a menthetőt – emlékezett vissza Pista bácsi cefrétől feketére kérgesedett kezét tördelve. Futottak, mert tudták, hogy az épületben maradtak fontos iratok, és szeszt is raktároztak ott. Az utolsó pillanatban kihozták a pálinkát, és összekapkodták a papírokat. Mire a tűzoltók kiértek, a tető átégett, beszakadt, rádőlt az üstökre. Szerencséjükre éghető anyag nem maradt alatta, ezért nem égett porig a szeszfőzde. Pista bácsi szeme láttára veszett oda a család megélhetésének másik forrása. 5 millió forintnyi érték vált a tűz martalékává.

Sípos Pista bácsit egy darabig hajtotta a lendület. Talpra akart állni. A biztosító megtérítette a tűzkárt. Családi és baráti összefogással újjáépítették a szeszfőzdét. Akkor zúdult a családra az újabb baj. Az örökké tevékeny Pista bácsit elhagyta minden ereje. Összeroppantak az idegei. Ágynak dőlt. Családja egy hónapig aggódott az életéért. – Úgy éreztem, nincs miért felkelnem. Többször eszembe jutott, hogy nekem már harangoztak – idézte fel Pista bácsi tegnap, amikor fél év után felkerestük. A méhek említésére is könnybe lábad a szeme. Eddig a méhészkedés olyan volt számára, mintha a Kanári-szigeteken nyaralna. Tavasszal meglátja, legyintett, hogyan folytatja a maradék méhcsaládokkal.

A kisteleki család méhei nyáron pusztultak el egy baleset miatt.

A kisteleki család méhei nyáron pusztultak el egy baleset miatt.
Bizakodik a gazda

Sokkal jobb színben találtuk a gazdát. Óvatosan bár, de bizakodik. Viccelődve vezetett végig a szeszfőzdén. Februárig elforralnak az üstökben napi száz mázsa gyümölcsöt. Bérben főznek. A főzetők hozzák a gyümölcsöt és a tűzrevalót. Ők rakják a kályhákat egy álló napig, Pista bácsi pedig figyeli a hőfokot. Egy cseppet sem iszik, nyolcféle gyógyszeren él. Azt mondta, nem pálinkával és mézzel folyó Kánaán ez. Kicsi a haszon, a bevétel 85 százalékát fizeti adóba. Azt fontolgatja, hogy 39 év után abbahagyja. Egyetlen vigasza az évben, hogy megszületett negyedik unokája, a most három hónapos Lívia.

Címkék#Kistelek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!