Szeged és környéke

2019.08.21. 18:18

Plácido Domingo fiával is énekel a Szent Gellért Fórum nyitóestjén

Nem lehet könnyű egy legenda árnyékában felnőni, különösen úgy, ha mindketten ugyanabban a szakmában dolgoznak, és még a nevük is megegyezik: Plácido Domingo.

Kozma Rita

Ifj. Plácido Domingo márpedig minden előnyét és hátrányát megtapasztalhatta ennek a ritka szituációnak. Két évvel ezelőtt egy interjúban azt nyilatkozta, elkerülhetetlen az édesapjával való összehasonlítás, de őt ez egyáltalán nem zavarja, nem élheti úgy az életét, hogy amiatt aggódik, mások mit gondolnak róla. Pedig az idősebb Domingo mindent elért, amiről ebben a szakmában csak álmodni lehet.


Plácido Domingo 1941-ben szü­­letett, szülei előadóművészek voltak saját társulattal. A me­­xikóvárosi konzervatóriumban tanult zenét, 18 évesen állt először színpadon, a hetvenes évekig pedig már szerepelt a vi­­lág legnagyobb operaszínpadain, a New York-i Metropolitan nyitó előadásaiban többször énekelt, mint az addigi rekorder sztártenor, Enrico Caruso. 2008-ban a BBC Music Magazine 16 operakritikus döntése alapján őt választotta minden idők legnagyobb tenorénekesé­nek. Számos alkalommal ka­pott Grammy-díjat, többször sze­­repelt operák megfilmesített változataiban. Az Egyesült Államokban és Európában is több egyetem tiszteletbeli díszdoktorává avatta, köztük a Pécsi Tudományegyetem is, ezenkívül megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrendjét is. Felesége, Marta Domingo szintén operaénekes, de korán visszavonult, a kilencvenes években rendezőként tért vissza az opera világába.


A legidősebb fiú, José Plácido Domingo Guerra még az apa előző házasságából született, a legfiatalabb Alvaro Mau­­rizio. Plácido Francisco Do­­mingo Or­nelas 1965-ben ap­­ja má­­sodik gyermekeként lá­­tott napvilágot. Zene iránti érdeklő­dése korán megmutatkozott, 10 évesen kezdett hallás után zongorázni, amire a szülők is felfigyeltek, és lehetővé tették, hogy zongoraleckéket vegyen. Az ifjabb Domingo elmondása szerint nem erőltették rá a zenét, 8-9 évesen fejből énekelt áriákat. Tehetségét felhasználva énekelt apja mellett olyan darabokban, ahol gyermekszereplőkre is szükség volt, mint a Bohémek vagy a La Mancha lovagja.


Felnőve eleinte a zeneszerzés érdekelte. Olyan neves előadóknak írt zenét, mint Diana Ross, Sarah Brightman, Luciano Pavarotti vagy az édesapja, Plácido Domingo számára. A várva várt szegedi koncert egyik különlegessége a két Domingo duettje, amely idáig nem sokszor fordult elő másutt sem. Felnőttként dol­goztak együtt többször is, kö­­­­zösen énekelték fel a Besame mucho című dalt lemezre, és a II. János Pál pápa verseinek megzenésítésében is részt vettek. Az ifjabb Domingo önálló lemeze 2017-ben jelent meg, apjával ellentétben ő in­­kább a latin könnyűzenét vá­­lasztotta. Interjúkban azt nyilatkozza, hogy jó a viszonya az édesapjával, a közös éneklés pe­­dig megerősítette a kapcsolatukat.

 

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!