Szeged és környéke

2016.03.29. 14:48

Plazmaközpont a Fesztivál helyén

Szeged - Napok óta fúrnak-faragnak az egykori Fesztivál étterem helyén, a Somogyi-könyvtár szomszédságában.

Dombai Tünde

A város emblematikus étterme 2010-ben nyitott ki utoljára (2011. augusztus 10.: Visszaesett forgalom, bezárt vendéglők Szegeden). A Dóm téri étterem 713 négyzetméteres helyére információnk szerint hamarosan vérplazmaközpont költözik. Egy hasonló vállalkozás már működik Szegeden, a Mikszáth Kálmán utcában. Nem az költözik, vagy nyit új fiókot, hanem a konkurenciája.

 

Hamarosan plazmaadókat várnak a korábbi étterem helyén. Fotó: Frank Yvette

Hamarosan plazmaadókat várnak a korábbi étterem helyén. Fotó: Frank Yvette

Az önkormányzati ingatlanokat kezelő IKV Zrt.-től megtudtuk, hogy az üzlethelyiséget nyilvános pályázaton adták bérbe határozatlan időre havi bruttó 972 ezer forintért a Vascular Plazma Jász Kft.-nek. A vállalkozás vezetőit többször kerestük telefonon, de lapzártánkig nem értük el őket. Honlapjukról az derül ki, hogy tavaly januárban nyitottak plazmaadó helyet a nyíregyházi plázában. Minden sikeres plazmaadásért 3000 forintot fizetnek a donoroknak, valamint bónusztérítést is – nagyjából annyit, mint a Szegeden már működő versenytársuk.


Mint korábban megírtuk: a vérplazmából mesterséges úton nem előállítható gyógyszerek készülnek. Például a vérzékenységben szenvedők és az immunhiányos betegek számára alapvető fontosságú készítmények (2014. november 22.: Egyhavi bért is kereshet egy év alatt a plazmadonor).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!