Szeged és környéke

2010.12.02. 21:37

Ranschburg Jenő: nem megoldás a testi fenyítés

Szeged - Hiába vélik sokan: a körmös, a pofon eltüntetné a fegyelmezetlenséget az iskolából, az erőszak erőszakot szül. Ranschburg Jenő szerint az agresszív felnőttek 85 százalékát verték gyermekkorában.

Farkas Judit

„Én is kaptam körmöst/pofont/barackot, mégis rendes ember lett belőlem" – érvelnek sokan, különösen az idősebb korosztályból. Egyesek a testi fenyítést már a kisbabáknál „bevetnék". Az elmúlt hónapokban terjedt el az interneten Michael és Debi Pearl Gyermeket nevelni Isten félelmében című könyve, amely nemzetközi tiltakozást váltott ki, vallásos és nem hívő emberek körében egyaránt. A könyv ugyanis állítja: a gyerekek zsarnok kis lázadók. A fegyelmezést már csecsemőkorban el kell kezdeni. Lehet „nevelni" vesszővel, fakanállal, nadrágszíjjal: a lényeg, hogy a gyerek korosztályának megfelelő eszközt válasszuk.
[namelink name="Ranschburg Jenő"] gyermekpszichológus is olvasta a könyvet. Milyen felnőtt válna egy gyerekből, akit ezen alapelvek szerint nevelnének? A szakember válasza: lelki értelemben nyomorék ember.

– A gyerek „rosszasága" abból ered, hogy nem tárgy, hanem élőlény. Az egészséges lelkű gyerek igyekszik önmagává válni. Ha kell, szembemegy a világgal, ebből lesznek problémák, és összeütközések is. Ezek nélkül azonban nem lehet gyereket nevelni. A gyerek mondjon nemet, ragaszkodjon a véleményéhez. Alkudozó pozícióban van a felnőttel szemben, a család, az iskola nem azonos a hadsereggel, ahol nem tűrnek ellenvéleményt. Persze szabályoknak lenniük kell – érvelt Ranschburg Jenő.

Azért sem jó módszer a testi fenyítés, mert az erőszak erőszakot szül. A gyerek felnőtté válva nemcsak a családon belül oldaná meg ugyanígy a problémákat, a családon kívül is agresszívvá válna. – Az agresszív felnőttek 85 százalékát, a felmérések szerint, verték gyermekkorában – mutatott rá a gyermekpszichológus a tényre – arról nem is beszélve, hogy az idő kerekét nem lehet ötven évvel visszaforgatni. A mai gyerekek már nem „nyelnék le" ugyanúgy a körmöst, a pofont, mint a nagyszüleik generációja. Ez így helyes, mert ha ismét élhetnének a pedagógusok a testi fenyítéssel, annak fokozódó erőszak lenne a következménye.

Pedagógiai eszközök

– Nem eszköztelenek a pedagógusok a tanulókkal szemben – hangsúlyozza Ranschburg Jenő. A pszichológus szerint a gyerekek se nem rosszak, se nem jóságosak. Viszont van bennük velük született kíváncsiság, érdeklődés, hogy magukba szívják a világból azt, ami érdekes. Ha a pedagógus ebből az alapállásból próbálja keresni az eszköztárát, kiderül, hogy nem is annyira eszköztelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!