Szeged és környéke

2009.05.11. 21:50

Református templom épül

Szeged - Két templom épül-bővül Újszegeden – a fürdőberuházás következményeként. A reformátusok a Szent-Györgyi Albert utcai imaházuk helyén templomot emelnek. A katolikusok ligeti Szent Erzsébet-temploma idén új szárnnyal bővül: oda költözik a közösségi ház és a plébánia.

Dombai Tünde

Az újszegedi fürdőberuházás teszi lehetővé, hogy az újszegedi református gyülekezet templomépítési tervei valóra váljanak. A szomszédos Szent-Györgyi Albert utcai 80 személyes imaházat, mely 1928-ban épült, kinőtte a közösség. Költözésre azonban nem gondolhattak, mert nincs a környéken a mostanihoz hasonló méretű üres telek. Öszvér megoldást választottak: az utcafront marad, az imaház helyett viszont új templomot építenek. Sípos Ete Zoltán lelkipásztor megmutatta a látványterven, hogy meghagyják a saroktornyos lelkészlakást, alatta pedig az irodát, könyvtárt és a hittantermeket. Az imaház és a kert egy részének helyén viszont toldanak az épülethez egy új, tornyos szárnyat. Az új főbejáraton keresztül tágas előtérbe lépnek a hívek. Onnan nyílik a 250 személyes templom, karzattal. A komplexum két új, hitoktatásra alkalmas teremmel is kiegészül.

A pályázaton nyertes Vesmás Péter építész tervei – a mostani kalkuláció szerint – 180 millió forintból valósíthatók meg. 18 millió forintot a gyülekezet adakozott, 10 millióval a szegedi önkormányzat segít. Tárgyalnak a templomtámogatásról a Napfényfürdőt a várossal együtt építő Hunguest Hotel Zrt.-vel. Az egyházkerület is támogatja az elképzelést. További pénzbevételt remél a közösség a ma délután a Bálint Sándor Művelődési Házban nyíló kiállítástól: az ott látható képzőművészeti alkotásokat 22-én árverésre bocsátják.

Épül a katolikus templom parókiája Újszegeden. Fotó: Segesvári Csaba

Épül a katolikus templom parókiája Újszegeden.
Fotó: Segesvári Csaba

Legkésőbb jövő tavasszal szeretnének építkezni a reformátusok, hogy év végére méltó helyen imádkozhassanak. Az átmeneti hónapokra a gabonakutató Alsó kikötő sori tanácstermében kapnak helyet, vasárnaponként.

Nem vakmerőség ilyen nehéz időszakban ekkora beruházásba fogni? A lelkipásztor felidézte: mostani imaházukat 81 éve, a nagy gazdasági világválság idején emelték. Ez lesz Szeged negyedik református temploma.

Cserebere

A Torontál téri (a SZUE eddigi főbejárata közelében álló) katolikus plébánia és közösségi ház költözni kényszerül, útjában van az új fürdőkomplexumnak. Kiss Imre újszegedi plébános elmondta: két évvel azután, hogy a Fő fasoron új, Szegeden immár 14. templomukat felszentelték, nagy építkezésbe fogtak a 20 ezer lakosú városrészben. A Hunguest Hotels Zrt.-vel abban állapodtak meg, hogy a cég a ligetbeli, 99 éves Szent Erzsébet-templomot bővíti egy nagyjából 300 négyzetméter alapterületű, három szintes karéjjal. Ebben a plébánia, illetve a közösségiépület-szárnyban 1 nagyterem és 3 kicsi, továbbá 2 lelkészlakás, iroda, könyvtár, alul 2 garázs kap helyet. Hozzátartozik majd egy zsebkendőnyi kert is. Autóval a Székely sorról járnak majd be a szervizúton. Várhatóan év végén költöznek át, akkor ürítik ki és adják át a Torontál téri régi plébániaépületüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!