Szeged és környéke

2017.07.12. 20:27

Restaurálják a Mini Hungary Parkot: a makettek egy része gyenge minőségben készült el a 650 milliós beruházásban

Mórahalom - Folyamatosan újítják fel a mindössze két éve átadott mórahalmi Mini Hungary Park szabadtéri makettjeit. A milliós nagyságrendű beruházásra azután került sor, hogy májusban gazdát cserélt a park.

A. T. J.

– A városnak az volt a fontos, hogy egy ilyen turisztikai attrakció ne vesszen el, és a minősége is megfelelő maradjon. A városvezetés ezt úgy látta biztosítottnak, ha megvásárolja a parkot – mondta Stampf Mariann, az üzemeltető, Móra-Tourist Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.


– Első lépésben az árakat csökkentettük. Folyamatosak a fejlesztések, jelenleg a makettek restaurálása zajlik – tette hozzá.

Restaurálják a Mini Hungary Parkot. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA


A mórahalmi Mini Hungary Park szabadtéri kiállítóhely még májusban cserélt gazdát, a korábbi tulajdonos Bornemzet Kft.-től vásárolta meg a város a kéthektáros területen lévő parkot, amely a történelmi Magyarország építészeti szimbólumait mutatja be 1:25-ös méretarányú makettek formájában. A minipark kialakítása mintegy 650 millió forintba került – a költségekből 436 millió forintot fedezett uniós támogatás.


Az előző tulajdonos, a Mini Hungaryt megálmodó Dlusztus Imre azt mondta, azért került az önkormányzat tulajdonába a park, mert így a városvezetés a többi látványossággal együtt – fürdő, lovasszínház – közös értékesítésben tudja működtetni a kiállítóhelyet.

Restaurálják a Mini Hungary Parkot. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA


A történelmi Magyarország félszáz, 1910 előtt épült műemlékét bemutató szabadtéri makettmúzeum két éve nyitotta meg kapuit a homokháti városban (2015. március 20.: Szabadtéri makettmúzeum nyílt Mórahalmon).

– Három különböző minőségben készültek a makettek. Az elején még látszott, hogy eleget tudtak rájuk költeni, a végére valószínűleg elfogyott a pénz, mert azok nagyon gyenge minőségben készültek, és egyszerűen nem bírták az időjárás viszontagságait – magyarázta Borbély Péter restaurátor, akit még tavaly októberben az előző tulajdonos kért fel a munkálatokra. – Kihívásnak tekintettem a munkát, mert ezeknek az épületeknek lelkük van, apró kis csodák – fogalmazott.


Márciusban kezdett el a kalocsai székesegyházon és Nagyenyedi Református Kollégiumon dolgozni. – A lehulló külső borításra kitaláltam egy új megoldást: leszedem a burkolatot, majd egy kifejezetten kültéri, 5 milliméteres rétegeltlemez-borítást kap az épület. Erre kerülnek fel az ornamentális díszítőelemek – mutatta a keramikus végzettségű, grafikusként dolgozó szakember.

Címkék#Mórahalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!