Szeged és környéke

2017.07.19. 13:09

Retró hangulatú gyerekrablás: a mai szülők gyerekkorát idézik fel a Szegedi Várjátékokon

Szeged - A retró Magyarországot idézi színpadra a Szegedi Várjátékok idei utolsó bemutatója, a Gyerekrablás a Palánk utcában. A családi darabban több a gyerekszereplő, mint a felnőtt - nekik néha magyarázni kellett a néhány évtizeddel ezelőtti világot.

Timár Kriszta

Az idei szezon utolsó bemutatójára készülnek a Szegedi Várjátékok szervezői. Pénteken láthatja a közönség a Gyerekrablás a Palánk utcában ősbemutatóját. Az utolsó próbahét meglepő nyugalomban telik: a rendező szerint ritka fegyelmezett a szereplőgárda – amelyben egyébként több a gyerek, mint a felnőtt.


– Kilenc fiatallal dolgozom, a legkisebb mindössze ötéves – mondta el Janik László, a darab rendezője. – Velük júliusban kezdtünk el próbálni, a nyolc felnőtt színész jelenetei addigra már összeálltak. Gyakorlatilag egész nap dolgoznak, de nagyon jól bírják.

Retró hangulatú gyerekrablás: a mai szülők gyerekkorát idézik fel a Szegedi Várjátékokon. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


Bár a mai negyvenesek-ötvenesek emlékezhetnek az ifjúsági filmre, amely a történetet széles körben népszerűvé tette, a Várjátékok darabja az ennek alapjául szolgáló regényhez nyúlik vissza. – Így sokkal fordulatosabb, izgalmasabb lett, mint a film volt – mondta a rendező, aki a retró érzést a jelmezekben, díszletekben is igyekezett visszaadni. – Éppen ezért alkalmas lesz arra, hogy a szülők kicsit nosztalgiázhassanak, gyerekeiknek pedig megmutathassák élőben, milyen volt saját gyerekkoruk.


Hogy mennyire retró a történet, jól mutatja, hogy a gyerekszereplők sem mindig értették a forgatókönyvet. – Bizonyos konfliktusok ma már például meg sem történhetnének a mobiltelefonok és a laptopok korában. De néhány kifejezésen is jól szórakoztak: szerintük például ember nem mondja a másikra, hogy „anyaszomorító", és a „fuccs" kifejezést sem tudták értelmezni – mesélte Janik László.


A családi előadás, amelyben Kondor Lajcsi, a tizenéves kamaszfiú a barátai és Hecseki nyomozó segítségével próbálja meg újra összehozni elvált szüleit, a mostani és a következő hétvégén, péntektől vasárnapig lesz látható a Szegedi Várjátékokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!