Szeged és környéke

2016.06.15. 14:23

Sokat spórolhatunk a kamatmentes állami hitellel

Csongrád megye - Kamatmentes hitelt kínál ősztől az állami Magyar Fejlesztési Bank. Kiszámoltuk, mennyibe kerül egy Kádár-kocka teljes felújítása, spórolhatunk-e a hitelfelvétel mellett.

Segesvári Csaba

Havi 8400 forint megtakarítás


A példánkban említett ház teljes felújítása 3,1 millió forint. A 10 százalékos önrész mellé 2,79 millió forint hitelt lehet majd igényelni. Ennek a 20 éves törlesztője havi 11 ezer 625 forint. A csökkenő fűtésköltség miatt – a hiteltörlesztést is számolva – 8400 forinttal több marad egy családnál havonta.

– Kőzetgyapot szigetelést rakunk, ez jobb, mint a hungarocell. Az ablakokat is kicseréltük, nem vártunk a pályázatokra – mondta egy fiatal nő az egyik petőfitelepi utcában. Nevét nem árulta el, de elmondta, a felújítással komfortosabb lesz a ház, jobban megőrzi állagát és értékét.


A tervek szerint ősztől családi házak felújítására legfeljebb 10 millió, a társasházaknál lakásonként legfeljebb 7 millió forint, 20 év futamidejű kamatmentes hitelt ad a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.


A beruházáshoz mindössze 10 százalék önerő kell. Mire elég ez az összeg, megéri-e a felújítás? – ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

 

– A hetvenes-nyolcvanas években épült, úgynevezett Kádár-kockák energetikai besorolása általában HH–II, rosszabb esetben JJ kategória. Ez azt jelenti, hogy a régi házak 3-5-ször több energiát használnak el, mint egy megújuló energia nélküli új épület – mondta lapunknak [namelink name="Lippai Tamás"]. A Thermo Szerviz Kft. épületgépész-mérnöke szerint jelentős – 50-60 százalékos – energiamegtakarítást a falak, a födém és a padló hőszigetelésével, a nyílászárók cseréjével és komplett fűtésrendszer-felújítással lehet elérni. Megjegyezte, napelemek telepítésével az éves villanyszámla nullára csökkenthető.

 

Nyitott kérdések


Az MFB-tájékoztatóból nem derül ki, hogy kinek adnak hitelt. Nem tudni, mi lesz azokkal, akiknek jelzálog van a lakásukon, vagy éppen a jegybanki szigor miatt nem is vehetnek fel hitelt. Ha a rászorulók kiesnek, akkor viszont azok juthatnak ingyenhitelhez, akiknek eddig is megvolt a pénzük a felújításra.

Forintban is kifejezhető a megtakarítás: egy JJ-s 81 négyzetméteres Kádár-kocka éves fűtése akár 320 ezer forint is lehet. Ez akár a negyedére is csökkenhet, ami közel 240 ezer forint/év megtakarítást jelent. Ez a fajta spórolás viszont pénzbe kerül, de a kamatmentes állami hitellel nagyon megéri. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a meglévő forintjainkat bankba tesszük, miközben az adóforintokból nulla százalékos kamat mellett felújítjuk a házat.


– Már csak kondenzációs kazánokat lehet használni, amihez megfelelő kémény is kell. Egy Kádár-kocka gépészeti munkája 1,1-1,3 millió forintra jön ki – padlófűtéssel, szerelvényekkel, kazánnal, kéménnyel együtt. Ehhez jönnek a tervezési költségek – mondta [namelink name="Goda Zoltán"]. A Vito Venturi Kft. ügyvezetője arról is beszélt, hogy a társasházakban élők nehezebb helyzetben vannak.


– Közös kéményt csak közösen lehet felújíttatni, és a fűtéskorszerűsítést sem lehet egyedül végigvinni – mondta a szakember. Goda Zoltán úgy látja, egy hatvanas években épült, saját kéményes lakást, házat egyszerűbb korszerűsíteni, mint egy 5-10 éve felhúzott társasházat. Megjegyezte, a felújításhoz érdemes olyan kivitelezőt választani, aki mindent elvégez – nemcsak a szerelést, hanem az engedélyeztetést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!