Szeged és környéke

2017.06.10. 21:11

Spárgától roskadoztak az öttömösi asztalok

Huszonharmadik alkalommal rendezték meg a Spárgafesztivált a zöldség hazájában, Öttömösön. Spárgából 500 kilogramm fogyott, a zsűri tizenegy pörköltet és 31 spárgából készült ételt kóstolt végig.

A. T. J.

A legjobbak


Tizenegy pörköltet is kóstolt a zsűri a szombati spárgafesztiválon. Ezek közül Csővári Mihály dámszarvasa bizonyult a legízletesebbnek. A spárgaételek közül Kollárné Tanács Tímea spárgás baconos kosárkája végzett az első helyen. A különdíjat pedig Dobó Istvánné spárga ivóleve érdemelte ki.

Az öttömösi Vargáné Dobó Jolán szombat reggel ötkor kelt, megkávézott, majd délutánig megállás nélkül jött-ment, rohant, idegeskedett és főzött. Ő volt az idei Spárgafesztivál egyik mindenese. Rajta kívül közel húszan dolgoztak azon, hogy a falu népe, a meghívottak és vendégek jól lakjanak az egészséges zöldségből készült ételekből. Spárgából 500 kiló fogyott el a 23. fesztiválom.


A dél-alföldi településen 1994-ben rendezték az első fesztivált az idény lezárásaként. Öttömös egyik legfőbb mezőgazdasági terméke a spárga, amelynek termesztése komoly szerepet játszik az itt élő családok megélhetésében. 


A reggeli ünnepi szentmisét kulturális bemutatók követték, majd 15 órakor a művelődési házban szolgálták fel a spárgából készült ételkülönlegességeket. A zsűrit – Ayala, előadóművészt és humoristát, Balogh István Ferencet, a Magyar Éttermi Mesterek Klubjának elnökét és Illés Anna előadóművészt – mi is végig kísértük a terített asztal mellett. Az ítészek díjazták a kreativitást, az ízt, a tálalást és a díszítést.

 

Spárgától roskadoztak az öttömösi asztalok. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA



A 31 tételes menüsort nehéz lenne felsorolni, ezért csak az emlékezetesebbekről teszünk említést. Levesekből volt sós, sajtos és édes. A spárgás töltött paprika sótlannak bizonyult. A rakott spárgás ételek közül a sonkást találták a legízletesebbnek. Rántott ételekből rántott kelkáposzta spárgával és spárgás rakott palacsinta sorakozott az asztalon. A spárgás búbos szelet egy csirkemell alapú ízletes spárgamártásos étel volt, ami elnyerte a zsűri tetszését. A spárga ivólé pedig annyira ízlett az ítészeknek, hogy ott azonnal eldöntötték, különdíjat érdemel a könnyed, üde frissítő. 

Nehéz helyzetben volt a zsűri, harmincegy tétel, spárgából készült ételt és tizenegy pörköltet kellett végigkóstolnia. Fotó: Kuklis István

Nehéz helyzetben volt a zsűri, harmincegy tétel, spárgából készült ételt és tizenegy pörköltet kellett végigkóstolnia. Fotó: Kuklis István

Az első kemény vitát a spárgapaprikás váltotta ki. Az ételbe a galuska mellé krumpli helyett került az öttömösi zöldség, de sajnos annyira sósra sikerült, hogy majdnem ehetetlen volt. Ezzel csak Illés Anna nem értett egyet, de egy pohár víz elfogyasztása után ő is igazat adott a többségnek.


Édességek is készület spárgával, bár a legtöbb úgy, hogy egyszerűen az elkészült desszert tetejére helyeztek a zöldségből. A spárgás muffin például sokkal harmonikusabbra sikerült volna, ha a tésztájába keverik a zöldséget, nem csak ráteszik a tetejére. A spárgás rétes töltelékével mindannyian elégedettek voltunk, sajnos a tészta volt bolti, ami jelentősen rontott az étel élvezeti értékéből.

 

Tudta?


A spárga szezonja egy hónapig át tart, május első felétől június első feléig. Görög eredetű elnevezése az aszpharágoszból eredeztethető, ami fiatal rügyet vagy hajtást jelent. A spárga enyhe vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik, ennek köszönhetően kedvező hatást gyakorol a keringési rendszerre. Elhanyagolható szénhidrát- és zsírtartalma, annál jelentősebb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!