Szeged és környéke

2017.10.21. 09:55

Sportpályára gyűjt a pszichiátriai klinika: most nyolcfős tornateremben mozognak a betegek

Szeged - Sportpályát építenének a pszichiátriai klinikán kezelt betegeknek, akik jelenleg csak egy 8 fő befogadására alkalmas tornateremben tudnak mozogni. A 35 millió forintos beruházás önrészét az intézmény gyűjti össze: két hét múlva ezért rendeznek jótékonysági koncertet.

Timár Kriszta

– A gyógyszeres kezelés mellett a mozgás a legfontosabb a pszichiátriai betegek kezelésében – mondta Pollák Antal, a SZTE Pszichiátriai Klinika gyógytornásza. – Kutatások bizonyítják, hogy hosszú távon a sport ugyanolyan hatással van rájuk, mint az antidepresszáns terápia. Éppen ezért igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy a betegeinket mozgásra bírjuk.


A szegedi klinikán azonban ez jelenleg nem olyan egyszerű feladat: a 178 ágyas intézményre ugyanis egyetlen, 20 négyzetméteres sportszoba jut. Ebben egyszerre maximum nyolcan tudnak sportolni. – Délelőttönként vezetett tornát tartunk, délután azonban szabad programban használhatják a betegek az eszközöket. A bent fekvőkön kívül pedig van ambuláns csoportunk is, hiszen akik itt töltött idejük alatt megszokták a rendszeres mozgást, hazaengedésük után is igénylik azt, de sok esetben nincs lehetőségük a költséges fitnesztermekbe bérletet váltani.

Sportpályára gyűjt a pszichiátriai klinika. Fotó: Török János - GALÉRIA


Mivel kicsi a terem kapacitása, nemrégiben elindult egy kezdeményezés, amelynek célja, hogy sportpályát létesítsenek a klinika udvarán.


– Az egykori kettes kórház mögötti terület még sétára alkalmas hellyel sem rendelkezik, így a betegek nem tudnak szabad levegőn lenni. Ez a pszichiátria esetében fokozott probléma, ahol egyébként is nagyobb a páciensek bezártságérzete az átlagosnál – magyarázta Zakáné Seres Mónika egészségügyi menedzser. – Egy 33-szor 17 méteres multifunkcionális sportpályát terveztettünk, amely alkalmas lehet kosárlabdázásra, kézilabdázásra, lábtengóra is. Éjszakai világításának köszönhetően pedig nemcsak a betegek, de a műszakot befejező dolgozók is használhatnák, nemcsak a pszichiátriáról, de a tömbben működő többi klinikáról is.

Sportpályára gyűjt a pszichiátriai klinika. Fotó: Török János - GALÉRIA


A 35 millió forintos beruházás egy részét az egyetem ugyan finanszírozza, a klinikának azonban így is jelentős önrészt kell előteremtenie. Ennek érdekében november 2-ára jótékonysági koncertet szerveznek a Szegedi Nemzeti Színházba, amelynek bevétele már erre a célra gyűlik. A műsorban Malek Andrea, Malek Miklós és a Szegedi Szimfonikus Zenekar működik majd közre. Emellett a TIK-ben filmklubot működtetnek, decemberben pedig jótékonysági adventi koncertet szerveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!