Szeged és környéke

2016.05.20. 11:46

Szabadon engedik a megmentett vadakat

A Szegedi Vadaspark mentőközpontként is működik, így nyitvatartási időben fogadja a sérült vagy elhagyott állatokat.

Salánki Zsófia

Csak óvatosan!


[namelink name="Veprik Róbert"] szerint a sérült állatok betegségeket terjeszthetnek, így ajánlatos őket kesztyűben megfogni, és figyelni, nehogy megharapjanak. – Évente 500–1000 egyedet hoznak be hozzánk, például sünt, ragadozó vagy vízimadarakat, és vidrát is.

Két vadkacsát talált egyik olvasónk vasárnap este a Mars tér környékén. Lapunk Csörög rovatát hívta, hiszen nem tudta, kihez fordulhat.


– Próbáltam a vadasparkot hívni, de ilyen későn már nem vették fel a telefont – mondta olvasónk, így nem akadt éjszakai szálláshelye a kacsáknak.


Megkérdeztük Veprik Róbertet, a Szegedi Vadaspark igazgatóját, mit kell tennie annak, aki gyámolításra szoruló vadállatot talál. – A vadaspark mentőközpontként is működik, így nyitvatartási időben fogadjuk a sérült vagy elhagyott állatokat. Kimenni nem tudunk értük, de ha behozzák, ellátjuk őket – mondta el az igazgató. Azt azonban hangsúlyozta: ami a szabadban született, annak szabadon kell élnie, ezért a vizsgálat és a kezelés, vagy kölyök esetén a nevelés után visszaengedik őket a természetbe.

 

A dankasirály hamarosan visszakerül a természetbe - mutatja Veprik Róbert. Fotó: Frank Yvette

– Ezt a dankasirályt Békés megyéből hozták be, nagyon le volt gyengülve. Néhány héten belül ő is visszakerül az élőhelyére, miután gyűrűt tettünk a lábára. Ezzel tudjuk nyomon követni, hogy eredményes-e a munkánk – mutatta a kezében lévő madarat az igazgató. Hozzátette: csak védett és egzotikus állatokat tudnak befogadni, háziállatokat nem.


A Tappancs Állatvédő Alapítvány weblapja szerint ha valaki kutyát vagy macskát talál, hívja őket, vagy küldjön SMS-t a helyi rádióba, érdeklődjön a gyepmestereknél, hátha valaki keresi az állatot. Emellett hívhatja lapunk Csörög rovatát, tehet ki plakátokat vagy hirdetheti a közösségi oldalakon, hiszen a menhelyen is várólistával dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!