Szeged és környéke

2013.07.11. 22:24

Szabolcs, a hivatásos érzékenyítő

Szeged - A fogyatékkal élő emberek mindössze 9 százaléka dolgozik. Köztük van a magát sérültnek nevező, kétgyermekes Papp Szabolcs. Egy új programnak köszönhetően egyre többen juthatnak munkához Csongrád megyében.

Horváth Attila

– Babakoromban kaptam egy szurit, ami miatt sajnos nem tudok járni. Így szoktam elmagyarázni a gyerekeknek, amikor azt kérdezik, van-e lábam. Pedig van, csak nem tudom használni – mondja teljes természetességgel [namelink name="Papp Szabolcs"], aki öt hónapos korában gyermekbénulásban betegedett meg.
Szabolcsnak felesége, két gyönyörű kislánya van, teljes életet él, másoknak segít, 2007 óta dolgozik a Nem adom fel! nevű alapítványnál. Önkéntesként kezdett, mára programszervezőként tevékenykedik, szerencsésnek tartja magát, hogy azzal foglalkozhat, amit szeret. Az országot vonattal körbeutazva tesz minél többet sérült társaiért.

Papp Szabolcs és családja. Nem adta fel. Fotó: Frank Yvette

Papp Szabolcs és családja. Nem adta fel.
Fotó: Frank Yvette

A legutóbbi népszámlálási adatok szerint a fogyatékkal élő emberek 9, a megváltozott munkaképességű emberek 12 százalékának volt munkahelye. Szabolcs szerint nemcsak a munkáltatók, hanem sérült társai között is van olyan, aki hibáztatható a kedvezőtlen statisztikáért.

– Ha mindig azon keseregnék, hogy mi a rossz a világban, és hogyan akadályoznak mások, sosem jutnék előre. Ezért én az élet pozitív oldalát próbálom megragadni, a jót meglátni. Szinte mindenhova vonattal utazok, a vasutas dolgozók nagyon készségesek, segítenek mindenben – emel ki egy példát Papp Szabolcs arra, hogy sok ember hozzáállása kiváló. Rengeteget dolgozik, Borsod megyétől Budapestig segít, szervez, telefonál, leveleket ír. Ottjártunkkor épp egy 230 fős gyerekcsoportnak intézett egy különvonatot, akiknek tábort szervez.

– Eleinte, gyerekkoromban nagyon nehéz volt elfogadnom magam, de ez szerencsére megváltozott. Pozitív gondolkodás nélkül esélyünk sem lenne – vallja.

Az alapítványnál 50-en dolgoznak, közülük 40-en megváltozott munkaké-
pességűek. Cégekhez, diákokhoz járnak, úgyneve-
zett érzékenyítő képzéseket szerveznek, hogy megismerjék őket, jobban elfogadják és megértsék a problémáikat.

– Épp hazaindulunk Erdélybe, a szabadságomat ott töltjük – mondja Szabolcs búcsúzásnál. Autóval mennek, de mivel felesége kicsit fél a vezetéstől, vállalja a sofőr szerepét.

Nyerjünk együtt!

A fiatalember felfogása és élete pozitív példaként szolgál egy új kezdeményezésnek. A Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány a Csongrád megyei kis- és középvállalkozásokat és a megváltozott munkaképességűeket hozza közelebb egymáshoz. A megváltozott munkaképességűek először egy 100 órás képzésen vesznek részt, ahol fejlesztik az önértékelésüket, megtanulhatják a változás és a stresszhelyzetek kezelését. Azok, akik legsikeresebben zárják az első kurzust, részt vehetnek egy akkreditált 380 órás, úgynevezett virtuális asszisztensképzésen. A megváltozott munkaképességű résztvevők a képzettség megszerzésével akár otthonról is elláthatnak titkári, asszisztensi munkaköröket. A Nyerjünk együtt! programban részt vevő vállalkozások is többféle segítségre számíthatnak. A megváltozott munkaképességű munkavállalók és a leendő munkaadók közös foglalkozásaihoz egy 60 négyzetméteres, akadálymentesített rendezvénytermet, illetve az érzékenyítő képzésre alkalmas 20 négyzetméteres interaktív tréningszobát is kialakítanak a pályázati forrásból. A projekt az Új Széchenyi-terv segítségével, a magyar állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg valamivel több mint 109 millió forintos forrásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!