Szeged és környéke

2019.03.10. 13:10

Szeged a negyedik legnépszerűbb belföldi úti cél a hosszú hétvégén

Sokan kihasználják az idei első, jövő heti hosszú hétvégét. A szegedi szálláshelyek megteltek, az egyik utazási iroda több ezer embert szállít ebben az időszakban. A makói fürdő is csúcsra jár, és alig van szabad szoba a városban.

Arany T. János - Szabó Imre

– A magyar turizmus átalakult az elmúlt 8-10 évben. Egyre népszerűbbek a hosszú hétvégék, a rövidebb, 2-3 napos belföldi kirándulások. A jövő hét mellett ilyen a május elseje, húsvét, pünkösd, az augusztus 20-a is. 20-25 csoportot indítunk, ebben az időszakban több ezer embert utaztatunk repülővel vagy busszal – kezdte Zsebők Tamás, a Petőfi Sándor sugárúti Z(s)eppelin ügyvezető igazgatója.


Több mint kétszeresére nő a belföldi turizmus forgalma a nemzeti ünneppel egybeeső hosszú hétvégén – derült ki a szallas.hu elemzéséből. Közel 50 ezer forintos egy átlagos foglalás, és jellemzően két éjre szól, a szálláshelyek közül pedig a wellness a legnépszerűbb.


Minden ötödik üdülést SZÉP-kártyával tervezik fizetni a vendégek, amelyek átlagos értéke 62 ezer forint. Az apartmanok (21,7 százalék), a négy- (20,5 százalék) és a háromcsillagos (18,9 százalék) hotelek fogadják a legtöbb vendéget, a foglalások kétharmada ezek valamelyikébe szól. Jellemzően két éjszakára szállnak meg a kikapcsolódni vágyók.


Az ünnepi hosszú hétvégére programokkal is készülnek a szálláshelyek: jellemzően vetélkedőkkel, népi ügyességi játékkal, túrával csalogatják a vendégeket. A kínálatban megtalálhatók a táncestek, nyereményjátékok, tematikus kézműves-foglalkozások és számos gyerekprogram is.


A legnagyobb vendégforgalomra Hajdúszoboszló, Eger és a főváros számíthat, de akik Szeged, Gyula és Hévíz felé veszik az irányt a hosszú hétvégén, szintén tumultussal kalkulálhatnak az utakon. Hegyesi Sándor, a Top Tours utazási iroda vezetője azt mondta, a foglalások alapján a szegediek legnépszerűbb belföldi úti célja a hosszú hétvégén Gyula, amit Hajdúszoboszló, Sümeg és Harkány követ.

Turisták a Dóm téren. Ismét megtelik Szeged. Archív fotó: Karnok Csaba

Turisták a Dóm téren. Ismét megtelik Szeged. Archív fotó: Karnok Csaba

– Teljesen fullosak vagyunk jövő hétvégén – mondta az alsóvárosi Kálmán Panzió vezetője, Holló János. – A reálbérek emelkedésével folyamatosan növekszik a belföldi turizmus. Ha több a pénzük az embereknek, többet utaznak. Az utóbbi években egyre erősödik ez a folyamat. A reálbér-növekedés mellett másik fontos tényező a szolgáltatások színvonalának növekedése – árnyalta a képet Iváncsics Nándor, a Novotel Szeged igazgatója.


A wellness-szálláshelyek népszerűségét jelzi, hogy a mórahalmi Elixír Medical Wellness Hotelben már egy hónapja minden hely betelt a március 15-i hosszú hétvégére. Berta Zsolt, a hotel igazgatója azt mondta, várólistát vezetnek, hogy ha valaki lemondja a foglalását, akkor a soron következőt értesítik.


– Az előző évek tapasztalata és az idei előzetes csoportbejelentkezések alapján kiemelt látogatószámra, illetve bevételre számítunk a március 15-i hosszú hétvégén – mondta lapunknak Gergely Gábor, a makói Hagymatikum fürdő igazgatója. Az ünnepi időszaknak köszönhetően a magyarok aránya a román és szerb vendégekéhez képest várhatóan magasabb lesz egy átlagos hétvégéhez képest. Ezt erősítették meg szállásadó partnereik is, akiknél már hetek óta szinte az összes szobát lefoglalták.


– Nálunk sincs már sok híja a telt háznak – tájékoztatott Tokody Péter, a makói Hotel Glorius értékesítője. A hosszú hétvégére háromnapos csomagot is összeállítottak vendégeiknek fürdőbelépővel, étkezéssel, mi több, szombat estére a szálloda éttermébe műsoros estet is szerveztek Janza Kata fellépésével. Megtudtuk: ahogyan az érdeklődők között a fürdőben, úgy az itteni szállásfoglalók között is a hazaiak vannak többségben – arányuk 80-90 százalékos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!