Szeged és környéke

2011.04.28. 21:53

Szeged az ingyenes M43-szakaszért

Szeged - Botka László, Szeged polgármestere azt szeretné, ha a májusi közgyűlés felterjesztené a minisztériumhoz azt a kérést, hogy az M43 autópálya várost elkerülő szakasza ingyenes legyen.

Munkatársunktól

Óriási a lakosság felháborodása amiatt, hogy fizetőssé tették a múlt héten átadott M43-as sztráda 5-ös és 47-es főút közötti mintegy 7 kilométeres szakaszát, amely északról kerüli el Szegedet. Megírtuk: mindössze az M5 és az 5-ös főút közötti 3 kilométeres darabot lehet díjmentesen használni.

[namelink name="Botka László"], Szeged polgármestere már április 11-én, a pálya átadása előtt levelet írt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterhez. Ebben a következőképpen érvelt: a díjfizetési kötelezettség „ellenkezik az autópályák építése során eddig már tapasztalt szabályozással, miszerint a nagyobb városok mellett haladó – elkerülő útként is funkcionáló – pályaszakaszok ingyenesen használhatók". Ilyen az M5 Kecskemétnél, az M7 Székesfehérvárnál. A polgármester szerint azzal, hogy fizetős a pálya elkerülő szakasza, bizonyos belföldi helyközi, többek között a Baja–Békéscsaba közötti forgalom továbbra is Szeged belterületi útjait terheli.

Mivel a levélre nem érkezett válasz, Botka kezdeményezi, hogy az önkormányzat éljen úgynevezett felterjesztési jogával. Ezt a májusi közgyűlés tenné meg. Ha ugyanis a kérést felterjesztésben írják meg, a miniszternek kötelessége 30 napon belül válaszolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!