Szeged és környéke

2008.02.08. 18:38

Szeged szebb lett, mint volt

Szeged - Szeged történetének legnagyobb katasztrófáját élte át 1879 márciusában. A Víz pusztítása utáni négy esztendőben tiszta szerkezetű európai városként született újjá, a mérhetetlen erőfeszítéseknek köszönhetően.

Dombai Tünde

A Tisza-parti város emblematikus, a szegediség jelképévé lett középületeinek, lakóházainak jó része 125 éve nőtt ki a földből.

A Tisza áradata 1879 márciusában Szeged kilencvenöt százalékát elnyelte, szétáztatta a földszintes vályogházakat. A nem egészen hatezer épületből 265 maradt talpon. A hetvenháromezer lakos közül hatvanezer vált földönfutóvá. A víz hosszú hónapokig a városban rekedt – jellemezte az adatok alapján a pusztítás méreteit [namelink name="Horváth Ferenc"] régész, a Móra Ferenc Múzeum igazgatóhelyettese.

Pusztítás után építés

– Reizner János főjegyző rögtön elkezdte építtetni a hosszú évtizedek óta csak halogatott körtöltést, hogy gátat szabjanak a további vízbetörésnek. Az Angliából és Németországból hozatott, nagy teljesítményű szivattyúkkal, meg minden fellelhető eszközzel augusztus végéig harmincmillió köbméter vizet pumpálták a város határán kívüli földekre.

Az épülő színház tetejéről készült fotókat összeillesztve föltárul Szeged 125 évvel ezelőtti panorámája. Fotó: archív, Letzter Lázár
Nagyításhoz klikk a képre!

Szeged lápos-mocsaras területté lett, telis-tele romokkal és nyomorgó lakosokkal. Nemsokára érkeztek a segélyszállítmányok, az adományok. Még Argentína, Kuba, Kolumbia, Haiti, Mexikó, San Salvador és Uruguay is segített! Majdnem hárommillió forint gyűlt össze. Ez rengeteg pénz volt, amit érzékeltet, hogy 450 ezer forintból épült a színház, egy átlagos alsóvárosi polgárházat kétezerből felhúztak. Az állami fizette az állandó Tisza-híd a két és fél millióját, de a hat kilométeres, kilenc-tíz méter magas körtöltés árát, az egymillió forintot is.

Tizenhatmillió köbméter földet hordtak be az építők mindössze hat hónap alatt, hogy eltüntessék az Oskola utca és a gázgyár közötti óriási, hétméteres szintkülönbséget. Közben 169 ezer négyzetméter út épült. Húsz évvel korábban kapott a város engedélyt az uralkodótól a lepusztul vár lerombolására, most két év alatt eltakarították a színről. A helyén drága belvárosi telkeket parcelláztak, a tégláiból rakták fel a Stefánia új palotáit, de ebből épült a Mars téri honvédlaktanya is.

Sugaras-körutas

– Noha a miniszterelnök az öccsét, Tisza Lajost nevezte ki négy évre teljhatalmú királyi biztosnak, hamar rácáfoltak az akkori „mutyizást" rebesgető vádakra – emelte ki a régész. Tisza felkérte Lechner Lajost, aki maroknyi csapatával két hónap alatt új sugaras-körutas várost rajzolt a világvárosok mintájára. A házak tervezéséhez a megmaradt Széchenyi, Klauzál és Dugonics téri paloták szolgálnak viszonyítási pontnak. Olcsó hitelt folyósítottak, hogy abból húszféle típusterv alapján a kijelölt új parcellákon magánházakat építtethessenek a szegediek.

Városháza, a királyi rezidencia

A színházat egy bécsi színházépítő cég húzta fel Fellner Ferdinánd és Helmer Hermann tervei szerint. Egyszintes városháza korábban is állt a főtéren, ezt Pártos Gyula tervezete át. Még királyi rezidenciaként is szolgált, amikor oda és a szomszédos irodaházba szállásolták el 1883-ban Ferenc Józsefet és kíséretét, tiszteletükre kötötték össze az emeleti folyosókat a „sóhajok hídjával".

Galéria Szeged újjáépítéséről

Meixner Károly főpostája egyszerű épület lett, érdekessége a lépcsőházi míves üvegablak. A Széchenyi tér másik sarkán a bíróság és ügyészség tömbje magasodik, ugyancsak Meixner Károly és Ney Béla munkája. A szomszédos térfalon a Szűts-ház kapuját jellegzetes, aranyozott kovácsoltvas griffek őrzik. A Dugonics téri, a korábbi rektori hivatal 1873-ban épült, ám 1883-ban ez volt a Somogyi-könyvtár első otthona, illetve ide került a múzeum elődje, a régiségtár. Az Árpád tér 2. szám alatt – ma ez is egyetemi épület – nyílt az elemi iskola. A Tisza Lajos körút 107. – az orvoskar épülete – szintén Meixner-munka: tiszti laknak készült, s mivel süppedékes talajra húzták fel, a mélyben akkora az alapja, mint maga az épülettömb.

1883-ban beépült a Rudolf, ma Roosevelt tér. A 6. szám alatti tornyos [namelink name="Tóth Péter"]-házat Jiraszek Nándor és Krausz Lipót tervezte a Híd utca sarkára: mestermű a lépcsőház kovácsoltvas korlátja. A másik oldalon a Lechner Ödön tervezte derűs Milkó-palota színes tetejével fogadja a hídról érkezőt.

Leltár

Szegeden 1883-ra 26 kétemeletes, 211 egyemeletes, 836 magasföldszintes, 1314 földszintes és 246 udvari lakóház épült, valamint 514 műhely, istálló, szín nőtt ki a földből. Típusterv alapján épült például a mai Pásztor utca 39. és 63. alatti napsugaras ház is. A köztereket 400 ezer facsemetével zöldítették. A királyi biztosság megfeszített munkája 1883-ban lezárult. Az építkezés azonban nem állt meg, csak visszafogottabb lett: 1900-ra már 401 gyár, 54 kereskedelmi és banképület létesült, 6 templom, 56 iskola, 7 kórház, 8 gyógyintézmény, 4 fürdő, 17 laktanya működött Szegeden.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!