Szeged és környéke

2008.02.15. 21:21

Szeged testvérvárosa lesz a tizenhétmilliós Sanghaj

Szeged - Sanghaj a második kínai testvérvárosa lesz Szegednek, a partnervárosok között pedig a huszadik a sorban. Az előkészületek már egy éve tartanak. A csaknem két Magyarországnyi népességet számláló távol-keleti várossal való kapcsolatfelvételtől sokat remél Szeged.

Fekete Klára

Aki manapság ott van Londonban, Párizsban vagy Brüsszelben, annak Sanghajban is jelen kell lennie. Nyugat-Európában minden jelentős vállalat arra törekszik, hogy kínai kapcsolatokra tegyen szert – indokolta [namelink name="Ujhelyi István"], az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) államtitkára, miért munkálkodik immáron egy éve azon, hogy Szegednek a délkelet-kínai Sanghaj lehessen a testvérvárosa.

Az államtitkár, az együttműködés létrehozásának ötletgazdája hozzátette: méreteiben nem lehet összehasonlítani se Szegedet a New Yorkhoz hasonlító Sanghajjal, se az ottani vállalatokat a mieinkkel, mégis nagyon sokat remél a születő kapcsolatoktól. Véleménye szerint ezek a kínai óriási cégek megkerülhetetlenek, s mivel hatalmas súlyt fektetnek a kutatásfejlesztésre, partnerre találhatnak a Szegedi Tudományegyetemben, főleg az itteni biotechnológiai fejlesztésekben.

Míg nálunk a Tisza és a Maros, addig Sanghajban a Jangce és a Huangpu folyik egymásba.
Fotó: DM/DV

Felhívtuk telefonon Hajba Tamást, Magyarország sanghaji főkonzulját, és megkérdeztük, meglátása szerint milyen új tartalommal lehet megtölteni egy ilyen, korábban szinte csak kulturális együttműködésre szorítkozó testvérvárosi kapcsolatot.

A főkonzul azt érzékeltette, hogy Sanghaj Kína pénzügyi és gazdasági fővárosa, olyan hatalmas befektetőkkel, akik szintén szeretnének az európai piacra eljutni. Kifejezetten keresik például a lehetőségeket, hogy egyetemekkel kapcsolatba kerülhessenek, és a kínai diákok Magyarországon tanulhassanak. Az ottani cégeket ráadásul a kormány is támogatja abban, hogy külföldön befektessenek.

Nagyságrendek. Sugárút Szegeden és Sanghajban.
Fotó: Miskolczi Róbert / DM/DV

A Szilánk cégcsoporttól tavaly többen részt vettek Sanghajban a China Glass nevű üvegipari szakvásáron, köszönhetően annak, hogy kínai alap- és segédanyagot vásárolnak a hatalmas országban, valamint eddig már több száz millió forint értékű közös fejlesztést valósítottak meg gépgyártó cégekkel – mondta el Varga Gusztáv elnök-tulajdonos. Sanghajban további együttműködésekről is tárgyaltak tavaly, ezért örül a testvérvárosi kapcsolat létrejöttének.

Hétfőn kezdődik Budapesten az ÖTM szervezésében egy kínai és magyar önkormányzati partnerségi konferencia, amelynek keretében szerdán nyolctagú sanghaji delegáció érkezik Szegedre. Ez a látogatás a testvérvárosi szerződés aláírásának előkészületeként az első hivatalos kapcsolatfelvételnek számít.

Számok nyelvén

Szeged huszonötször elférne a Kína legnagyobb városának számító Sanghajban, hiszen míg előbbi területe 280,84 négyzetkilométer, utóbbi 7037 négyzetkilométeren terül el. Kell is a hely, hiszen a Föld hatodik legnépesebb metropoliszában 18 millió 670 ezren élnek – 113-szor annyian, mint itt, a Tisza-parton. Szeged 164 ezer fős lakossága valószínűleg a kínai város egy kisebb kerületében megférne.

Egy híján húsz

Szegednek jelenleg 19 testvérvárosa van. A legkorábbi ilyen kapcsolat 1939-ben az ukrajnai Rahóval köttetett, ezt követte 1966-ban Szabadka, majd 1971-ben a finn Turku. Mellettük az angliai Cambridge, a németországi Darmstadt, az izraeli Jeruzsálem, a montenegrói Kotor, a ciprusi Larnaka, a belgiumi Liege, a lengyelországi Lódz, a romániai Marosvásárhely és Temesvár, a franciaországi Nizza, az ukrajnai Odessza, az olaszországi Parma, a horvátországi Póla, a hollandiai Rotterdam, az egyesült államokbeli Toledo és a kínai Weinan is testvérváros.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!