Szeged és környéke

2009.04.01. 22:36

Szegeden a Szputnyik: ma jön a Russkaja

Szeged - Sokak szerint a SZIN legjobb koncertjét adták, a következő fesztiválra velük lehet bemelegíteni: ma az IH-ban koncertezik a Russkaja. Titus Vadon dobos boldogságot ígért.

Gonda Zsuzsanna

Nem okoz identitászavart a héttagú bécsi orosz–balkán–ska zenét játszó Russkajának, hogy nevük nőnemben jelent oroszt – annak ellenére, hogy csak egyetlen lány van az együttesben. Ők ugyanis így fejtik meg a banda nevét: russ, mint ruszki (a szabad orosz lélek értelemben), ska, mint műfaj és ja, mint igen. A leggyakrabban az energikus jelzővel illetett csapat a nyári Szegedi Ifjúsági Napokon már bizonyított, sokak szerint a fesztivál legjobb koncertjét prezentálták. Ma az IH Rendezvényközpontban lépnek fel a SZIN bemelegítő buliján.

Az együttes dobosát, a magyar származású Titus Vadont telefonon értük el. Mit esztek, hogy ennyire kirobbanóak vagytok? – kérdeztük a zenészt.
– Hat óra van, de ma még semmit nem ettem, most várom a menedzserünket, hogy hozzon egy szendvicset... Ez egyszerűen beállítottság kérdése, és nem a kajáé. Az a fontos, hogy ami a színpadon történik, ne legyen lanyha. Más együttesek szokták a közönséget okolni, de mi azt valljuk, hogy nincs rossz közönség.

A bécsi banda a tavalyi SZIN-en már bizonyított. Fotó: Segesvári Csaba

A bécsi banda a tavalyi SZIN-en már bizonyított. Fotó: Segesvári Csaba
A tempót az egyetlen lány, a német hegedűs, Antonia-Alexa Georgiew is jól bírja, hiszen csak 23 éves. A Russkaja korábbi technikusa viszont feladta. 63 évesen szállt ki a turnézásból. Titus elmondta: Szegedről jó emlékeik vannak, a SZIN – az emberek, a környezet, a hangulat – elnyerte tetszésüket. Most más programmal érkeznek, turnéjuk neve: Szputnyik.

Ez a ska

A Wikipedia így határozza meg a skát: a jamaicai zene egyik formája, kombinálja a mento és calypso elemeit az amerikai dzsessz elemeivel és a blues hangzásával. A reggae előfutára. A műfaj legismertebb magyar képviselője a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO).

Hogy készüljenek a szegediek ma este? – érdeklődtünk.
– Rendesen vacsorázzanak, öltözzenek fel, köszönjenek, amikor megérkeznek, és a dalok után mondják, hogy köszönöm. De komolyan: nem intellektuális műsort fognak kapni. A lendület lényeges eleme a bulinak. Azt akarjuk, hogy a koncert boldoggá tegye a közönséget. Kár, hogy a nyári SZIN-koncert után egyből tovább kellett indulnunk. Ha lehet, általában maradunk, bár ez mindig a napi hangulattól függ.

A négyéves zenekar az orosz kötődés ellenére Oroszországban még sosem lépett fel. Franciaországban sikerük volt, Svédországot és Angliát most készülnek meghódítani.

Bérlettel olcsóbb a belépő

Kapunyitás 18 órakor, előzenekar: Belga, Sktach. Belépő: 2490 forint. SZIN-bérlet vásárlása esetén 1000. A SZIN-bérlet ára 12 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!