Szeged és környéke

2009.05.19. 21:52

Szegeden péntekig nincs meleg víz 3254 lakásban

Szeged - Öt napig nincs meleg víz Szeged 3254 lakásában. A hőszolgáltató cég más rendszerre áll át, ezért az érintett Rókusi városrészben egész nyáron dolgoznak. Az összkomfortmegvonás péntekig tart.

Gonda Zsuzsanna

3254 lakásban nincs meleg víz Szegeden hétfő óta, és péntekig nem is lesz. A kényelmetlenség a Rókusi városrészben élőket érinti. A hőszolgáltató cég ott más rendszerre áll át, a meleg vizet emiatt zárták el öt napra. A forró víz korábban a Damjanich utcai erőműből, de a hőszolgáltatón keresztül érkezett a városrészbe. Az erőmű és a hőszolgáltató szerződése jövő nyáron lejár. Az üzemeltető nem hosszabbít szerződést a hőszolgáltatóval, ezért a cég átalakításokba kezdett, csöveket fektet le – emiatt dúlták föl a Rókusi körúti Tesco parkolóját is. Át kell alakítania egy kazánházat és egy hőközpontot. Az építés 42 millió, az átalakítás nagyjából 30 millió forintba kerül.

Május 15-e előtt nem kezdhették el a beruházást, mert addig tart a fűtési szezon, szeptember 15-éig pedig el kell készülniük, mert akkor kezdődik – tudtuk meg Ficzere Lászlótól, a hőszolgáltató műszaki vezetőjétől. A melegvíz-szolgáltatás csak péntekig szünetel, de a munkát egész nyáron folytatják.

Pataki Beáta fodrász rezsón melegíti a vizet a hajmosáshoz. Fotó: Karnok Csaba

Pataki Beáta fodrász rezsón melegíti a vizet a hajmosáshoz.
Fotó: Karnok Csaba

A cég az érintett lépcsőházak ajtajára kiragasztott felirattal hívta fel a figyelmet az összkomfort átmeneti megszűnésére. Az általunk felkeresett családok gázon melegítenek, lavórban fürdenek.

De legalább meleg van – hangzott az egyik oldal álláspontja. A másiké így: sajnos meleg van, egy nap többször kell zuhanyozni, ami a gázon melegítős módszerrel egyórás tortúra.

A forró víz korábban a Damjanich utcai erőműből, de a hőszolgáltatón keresztül érkezett a városrészbe. Fotó: Karnok Csaba

A forró víz korábban a Damjanich utcai erőműből, de a hőszolgáltatón
keresztül érkezett a városrészbe. Fotó: Karnok Csaba

Több rókusi fodrászatban is jártunk. Kettőben vízforralóval melegítenek, azt mondták: egy mosáshoz 5 liter, egy hajfestéshez 10 liter forró vízre van szükség. Egy másik szalonban ezen a héten nem vállalnak női vendéget – férfit is csak akkor, ha bírja a hideget. A fodrász Pataki Beáta piros fazékban, rezsón melegít. Ő nem mond le vendéget, amikor nála jártunk, melírozott. A rezsót egyébként is a fodrászatban tartja – máskor is használta már, ha a csapból nem folyt meleg víz.

A Démász is beszáll

A szegedi, Damjanich utcai erőmű a HEBÜ Hőszolgáltató és Energetikai Berendezéseket Üzemeltető Kft.-hez tartozik. A HEBÜ pedig a Démász Zrt.-hez. A Démász hivatalos közlése szerint a HEBÜ és a szegedi hőszolgáltató cég megállapodott arról, hogy a szerződésben meghatározott 2010-es dátum előtt, 2009. szeptember 30-án közös megegyezéssel megszünteti a szerződést. Megállapodásuk szerint a Démász „jelentős összeggel hozzájárul az új csőösszeköttetés beruházásához".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!