Szeged és környéke

2019.04.05. 21:59

Szegedi lézer oldhatja meg az atomhulladék kezelését

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást dolgozhatnak ki a szegedi ELI kutatóközpont lézerrendszerének felhasználásával, az erről szóló szándéknyilatkozatot pénteken írták alá.

Kovács András

Magyar–francia–amerikai együttműködés indul a Szegedi Tudományegyetem vezetésével: egy konzorcium jöhet létre a nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárás kidolgozására az ELI lézerrendszerének felhasználásával. Az erről szóló szándéknyilatkozatot Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Egyesült Államokban tett látogatása alkalmából írták alá pénteken – egy időpontban Szegeden, Párizsban és Los Angelesben.


A nukleáris hulladék kezelésében speciális kihívás az évezredes távlatban is biztonságos elhelyezés, ennek módja lehet az úgynevezett transzmutációs eljárás. Az ötlet nem új, már évtizedek óta ismert, hogy ezzel az a radioaktív hulladék kezelése könnyebbé válik. Itt a nukleáris hulladék összetevőit szétválasztják, majd ezek közül a hosszú felezési idejűeket gyorsan lebomló magokká alakítják. Ám a gyakorlati alkalmazást szinte lehetetlenné teszi, hogy a szükséges neutron csak nukleáris reaktorokban vagy gyorsítókban állítható elő.

 

– A kulcskérdés, kifejleszthető-e egy lényegesen olcsóbb, egyszerűen kezelhető neutronforrás

– fogalmazott Szabó Gábor professzor.

 

Szegedi lézer oldhatja meg az atomhulladék kezelését - GALÉRIA. Fotó: Karnok Csaba

Rovó László rektor hangsúlyozta, ha ez a tudománytörténeti jelentőségű megoldás sikerül, annak az orvosok is óriási hasznát látják majd, nemcsak a fizikusok. A professzor kifejtette, az SZTE Magyarország legjobb egyetemeként arra törekszik, hogy oktatási, tudományos és innovációs területen is a világ élvonalába tartozzon, és a kutatók számára megfelelő hátteret biztosítson.


A 2018-ban fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Gerard Mourou, a párizsi Ecole Polytechnique professzora olyan javaslatot dolgozott ki Toshiki Tajimával, közösen, amely a legnagyobb akadályt lézeres gyorsításon alapuló neutronforrással küszöbölné ki. Utóbbi úr a University of California professzora, egyben a TAE Technologies tudományos igazgatója. Valamennyien hangsúlyozták, és a számítógépes szimulációk is azt mutatták, hogy a gyakorlati megvalósításra a szegedi lézerrendszer kínálja a legjobb esélyt. Ezért is támogatja kormány a programot 3,6 milliárd forinttal, és ezért rendeznek a kutatási program keretében ősszel tudományos tanácskozást Szegeden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!