Szeged és környéke

2007.07.02. 16:19

Szegedi vasalóklub: van, aki forrón szereti

A vasaló mindent elsimít – állítják a Szegedi Extrémvasaló Klub tagjai, akik olyan helyeken vasalnak, ahol ez a művelet szokatlan, veszélyes vagy egyenesen tiltott: az alsóvárosi víztoronyban, a Belvárosi híd szerelőkosarában vagy a Nagyáruház tetején.

Szabó C. Szilárd

– Az egész onnan indult, hogy egy hétfő reggel francia órán ültünk a Ságvári gimnáziumban és a szabadidő hasznos eltöltéséről, valamint az extrém sportokról beszélgettünk, amikor Batíz Gergő barátom arra a kérdésre, hogy „Na, ki tud még valami extrém sportot mondani?", benyögte, hogy repassage extreme, magyarul extrém vasalás – mesél az indulásról a 17 éves Lázár Bence. Hogy mi ez? Nos, az a marhaság, aminek hangzik. A wikipedia (nemzetközi internetes lexikon) szerint az extrém vasalás (Extreme Ironing) „a legújabb veszélyes sport, ami összekapcsolja egy extrém kültéri cselekvés izgalmát egy jól kivasalt ruha komfortjával." A lexikon szerint hegytetőkön, erdők mélyén, nagy bronz szobrok tetején, utcán és még háborús zónában is űzik ezt a sportot.

A ságváris diákok állították, semmit sem tudtak arról, hogy létezik ilyen a világban, azt hitték, ők találták ki. Szerintük ekkora hülyeséget kitalálni és véghezvinni elég nagy teljesítmény 17-18 éves – ahogy magukat jellemezték –, poros lábú, alföldi, vidéki, balkánkapujabeli srácoktól.

Hogy eddig hol vasaltak a fiúk Szegeden? – Az alsóvárosi víztoronyban kezdtünk májusban. Ekkor még harminc méteres hosszabbító kábelt is magunkkal vittünk, hogy majd valahonnan áramot kérünk kölcsön.

Harminc percig töltöttük a vasalót, míg végre felmelegedett, de mire felmásztunk vele a víztorony tetejére, teljesen kihűlt – mondta Fülöp Tamás, aki Hegedűs Tamással a Gábor Dénes Gimnáziumból csatlakozott a csapathoz. Ezután a Belvárosi hidat vették célba a fiúk. Hónuk alá kapták a vasalódeszkát, vitték a feltöltött, vezeték nélküli vasalót, a gyűrött pólót, a fényképezőgépet és videót, s a szerelőkosárral egészen a folyó fölé tekertek és a Tisza fölött vasaltak. A bevetéseken mindenki sorra kerül, vagyis kézről-kézre jár a vasaló a nem mindennapi helyeken. Legutóbb a Nagyáruház tetején vasaltak, ahová a tűzlétrán jutottak fel. A banda minden bevetését rögzíti fényképen és mozgóképen, akcióikat már több százan látták a különböző videómegosztó oldalakon.

Azt mesélik, hogy eddig még senki sem szólt nekik, hogy az általuk kinézett helyen nem lehet vasalni. Sokszor néznek ránk furcsán – mondja Lázár Bence –, olyan „Ti mi a francot kerestek itt?"
arckifejezéssel, de nekünk attól extrém egy hely, hogy azt elvileg nem szabadna birtokba vennünk. Az pedig kifejezetten doppingol, felpörget bennünket, ha azt halljuk, hogy „Ti nem vagytok normálisak! Nektek elment az eszetek!" Ezzel együtt már komoly rajongótábora van az extrémvasaló klubnak, a fanok biztatják őket és ötleteket adnak, hol lehetne még Szegeden nyilvánosan vasalni.

Batíz Gergő elmondta: ötletként kapták a Szegedi Nemzeti Színház tetejét, ahol most az épület felújítása miatt állványerdő áll, amelyen fel lehetne mászni. Terveik között szerepel a Móra Ferenc Múzeum előtti szökőkút, a Kárász utca, a Dugonics téri körforgalom, de szeretnének trolin, villamoson és autóbuszon is vasalni. Csak otthon nem. Fülöp Tamás elmondása szerint eszükbe nem jutott még, hogy otthon vasaljanak, mert az olyan megalázó lenne…

Gerilla Grill: Lesből támad a fakanál!

A műfajában egyedülálló és emlékezetes volt a Cool TV-n az illegális főzőműsor. A Gerilla Grillben két fiatal szakács főzött extrém helyeken – Parlament parkolója, Paksi Atomerőmű, Lánchíd, Kempinsky Hotel – titokban. A szakácsok minden esetben kész ételeket készítettek, azaz teljesen megsütötték, megfőzték az adott fogásokat és csak a szervírozás után távoztak a helyszínről. Ennek érdekében a legváltozatosabb eszközöket és álruhákat használták. Úgy gondolták, hogy például a Kempinskyben nem szúr szemet két öltönyös, napszemüveges, aktatáskás diplomata. Csak a szagra lettek figyelmesek a hotel alkalmazottai, amikor az egyik szakács kinyitotta az aktatáskáját, amelyben egy akkumulátorról üzemelő villanyrezsó működött, a másik meg pácolt bélszínt húzott elő a belső zsebéből. Mindig mindenhonnan csak akkor távoztak (vagy inkább futottak), amikor kész volt a kaja. Műsoruknak az volt a szlogenje, hogy „Lesből támad a fakanál!"  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!