Szeged és környéke

2009.03.12. 21:36

Szegediek az adakozó európai fővárosokról

Szeged - A szegedi nagyárvíz 130. évfordulójának napján azt kérdeztük a nagykörúton a járókelőktől, mely városokról vannak elnevezve a körút egyes szakaszai, azaz kik segítettek a város újjáépítésében.

Kiss Gábor Gergely

A tiszai nagyárvíz 130 évvel ezelőtt pusztította el Szegedet, amely akkoriban a második legnépesebb magyar város volt. Az újjáépítéshez Magyarországon és Európában is jelentős összeget gyűjtöttek. Az adakozó európai fővárosok – Bécs, London, Párizs, Berlin, Brüsszel és Róma – nevét máig őrzik a szegedi nagykörút szakaszai, utcatáblái.
„Bécs" mellett állítottuk meg Patyi Tündét. Hány segítséget nyújtó nagyváros nevét tudja felsorolni? A 20 éves lány rövid töprengés után egyedül Párizst nevezte meg, ám mentségére szolgáljon, hogy csak másfél éve él Szegeden.

– Sokat sétálok a nagykörúton, de azt nem tudtam, hogy a táblák azoknak a városoknak a nevét viselik, amelyek lakói támogatták Szegedet az újjáépítésben. Tanultunk a szegedi árvízről az iskolában, de az évfordulóról nem hallottam – mondta a félegyházi joghallgató. „Bécs, Berlin" – olvasta le a fővárosok neveit egy házaspár a Bécsi körút–Boldogasszony sugárút sarkán, ahol dísztábla is emléket állít a hat nagyvárosnak. A „puskázást" azzal magyarázták, hogy ők sem tősgyökeres szegediek.

Patyi Tündének csak Párizs neve ugrott be. Fotó: Segesvári Csaba

Patyi Tündének csak Párizs neve ugrott be.
Fotó: Segesvári Csaba

A szegedi Balogh Károlyt a Berlini körúton állítottuk meg. – A nagykörút viseli a segítséget nyújtó városok neveit – adott bizonyságot tájékozottságáról a férfi, de fejből csak Brüsszelt, Berlint, Párizst és Moszkvát tudta megnevezni.

– Utóbbi város nem támogatta Szegedet, de a szovjetek elintézték, hogy a fővárosukról is nevezzenek el egy szakaszt a nagykörúton. Elég idős vagyok ahhoz, hogy ezt tudjam – mesélte mosolyogva Szabó Jenőné, aki szerint minden szegedinek tudnia kell, hogy mely városok vállaltak oroszlánrészt a mai Szeged felépítésében. Ő felsorolta mind a hat főváros nevét.

Moszkva

A már említett dísztábláról az orosz főváros neve egyébként valóban hiányzik. Péter László  könyve – Szeged utcanevei – szerint a mai Moszkvai körút 1880 és 1942 között Berlinről volt elnevezve. 1945 júniusában a Nemzeti Bizottság javaslatára keresztelték el Moszkváról, mivel Oroszországból is érkezett segítség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!