Szeged és környéke

2007.11.15. 21:57

Szegedre beszökött a tél

Szeged - Megérkezett Csongrád megyébe az első hó: tegnap reggelre két centiméteres hótakaró hullott. Az útkezelők azonban felkészültek: nem voltak fennakadások, balesetek a megye közútjain. A hét végén néhány órán át tartó gyenge hóesés előfordulhat, azonban összefüggő hótakaró kialakulása nem valószínű.

R. Tóth Gábor

Tavaly hiába vártuk, idén viszont már a megszokottnál korábban megérkezett az első hó. Tegnap reggel az alsóvárosi Szabadság téri futballpályán pedig megjelent az első hóember: igaz, az enyhülés első áldozataként már délelőtt fél tízre elolvadt.

– Szerda este kilenckor kezdett esni az eső, ezt hajnali két óra tájban váltotta fel előbb havas eső, majd hó. Tegnap reggelre jó kétcentis volt a hótakaró, amely azonban már a délelőtti órákban olvadni kezdett. Ennyi volt, a napokban nem várható utánpótlás – tudtuk meg a szegedi meteorológiai szolgálattól. Még ez is több, mint a tavalyi mennyiség: 2006–2007 fordulója ugyanis az utóbbi 70-80 év legenyhébb telét hozta, november 3-án esett ugyan egy kevés hó, de el is olvadt, majd egész télen a garázsban maradhattak a szánkók. A szakember szerint az idei „igen nagy valószínűséggel" keményebb lesz. Az első hó most előbb jött, mint 2005-ben: akkor november 21-éig kellett várni az egycentis „takaróra".

Az átlagosnál korábban jött meg az első hó. Keményebb telet ígérnek. Fotó: Segesvári Csaba


A Szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. 8 teherautója és 4 kisgépe tegnap hajnali 5 óra 40 perckor megkezdte a síkosságmentesítést, folyamatosan ügyelve a fő- és tömegközlekedési utak állapotára – jelentette Sugár László ügyeletvezető. A Szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. egyébként alaposan felkészült az idei télre: só és homok keverékből háromszáz-, útszóró sóból hétszáz-, marosi homokból ezer köbméter van raktáron.

– A havazás miatt nem történt személyi sérüléssel járó baleset, néhány koccanás viszont előfordult az utakon – tájékoztatott [namelink name="Tuczakov Szilvána"], a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A Magyar Közút Kht. Dél-alföldi Regionális Főmérnökségének diszpécserszolgálatán megtudtuk: Csongrád megye több mint 1300 kilométernyi közútjain nem történt baleset, még fennakadásról sem érkezett hír.

Átlagosnál hidegebb jön

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint nem kell számítani újabb jelentős mennyiségű hóra: keddig az átlagosnál hidegebb, december elejének megfelelő időjárás várható, reggelre legfeljebb mínusz 3, nappal plusz 1 és 4 fok valószínű. A hét végén néhány órán át tartó gyenge hóesés előfordulhat, azonban összefüggő hótakaró kialakulása nem valószínű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!