Szeged és környéke

2019.04.20. 08:58

Szeretet árad a húsvétból

Úgy tartják, hogy a legfontosabb ünnep az evangélikusoknál a nagypéntek. Egyes vélemények szerint azonban ezt nem az evangélikusok állítják, hanem inkább róluk tartják ezt, és régebben még inkább így volt.

Munkatársunktól

– Hangsúlyos a nagypéntek valóban, de a húsvéttal teljes az ünnep. Az biztos, hogy mi nemcsak a húsvétra készülünk, hanem az egész nagyhétre – magyarázta Cserháti Sándor evangélikus lelkész. Úgy fogalmazott, nehezen megélhető ez az ünnep, a feltámadás valóságával újra és újra meg kell küzdenie a keresztény embernek. – Nagyon fontos, hogy Jézus nem bosszúval jön vissza a feltámadás után. Feltámadása azt bizonyítja, a szeretet örökre szól – fogalmazott a lelkész. Szerinte Jézus beköszönő mondata, „Békesség néktek", ma is üzenetértékkel bír, amikor revansot vehetne, nem bosszúval jön, hanem a békesség szavával, szeretettel.


Az evangélikusok a 40 napos böjtöt nem tartják nagyon szigorúan, a hívek maguk döntik el, hogyan böjtölnek, általában, ami nagyon fontos számukra, abban tartóztatják meg magukat. A legfontosabb a belső erővonalak újrarendezése.

Az evangélikusoknál  a hívek maguk döntik el, hogyan böjtölnek. Fotó: Facebook

Az evangélikusoknál a hívek maguk döntik el, hogyan böjtölnek. Fotó: Facebook

 Szertartásaikban őrzik a régi hagyományokat, így például a pénteki szentmisét és passiót. Több mint tíz éve egy újabb szokást is gyakorolnak a szegedi evangélikusok. Vasárnap hajnalban összejönnek egy templomi áhítatra, amely után, ha az időjárás engedi, kimennek a Tisza-partra, ahol megnézik a napfelkeltét. Majd együtt reggeliznek, a magukkal hozott hagyományos húsvéti ételeket fogyasztják el.

Címkék#Húsvét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!